Vajzat duhet të mësojnë në shkolla ushqyerjen me gji – Shqip

by admin
Spread the love

Vajzat duhet të mësojnë në shkollë procesin e ushqyerjes së foshnjave me qumësht gjiri.

Ky rekomandim u kërkua nga ekspertët e Mbretërisë së Bashkuar, pas një analize të re e cila shënon se ka një nga normat më të ulëta në botë.

Vetëm 81 për qind e foshnjave në Britani të Madhe ushqehen ‘në mënyrë të natyrshme’, që do të thotë se çdo vit, në bazë të të dhënave nga UNICEF, mungon qumështi i gjirit.

Kjo është përkundër fushatave të përsëritura të Qeverisë së Britanisë për të rritur normat dhe udhëzimet e NHS se foshnjat janë ushqyer ekskluzivisht për gjashtë muajt e parë.

Kolegji Mbretëror i Pediatrisë dhe Shëndetit të Fëmijës ka bërë thirrje që ushqimi me gji të shtohet në kurrikul, në mënyrë që fëmijët të mësojnë se është e natyrshme dhe burimi më i mirë i të ushqyerit për një fëmijë.

UNICEF, i cili vlerësoi normat e dhënies së gjirit nga 123 shtete, pretendojnë se gati tetë milionë foshnje në mbarë botën janë të humbur nga të qenit të ushqyer çdo vit.

Bamirësia zbuloi Irlandën me normat më të ulta, me vetëm 55 përqind. Në të kundërt, Sri Lanka kryeson listat, me 99.4 për qind të nënave me gji.

Ndërsa në Kosovë, ende nuk është dhënë ndonjë rekomandim nga Institucionet Shëndetësore në lidhje me statistikat të cilat rezultojnë sa i përket gjidhënies së foshnjave.

You may also like