Si të kryeni mirë detyrat “e mërzitshme”, zbatoni parimet japoneze ganbaru

by admin
Spread the love

Në Japoni, shërbimi fenomenal ndaj klientit nuk është i kufizuar vetëm në dyqane dhe hotele luksoze të nivelit të lartë. Nëse hyni në ndonjë dyqan të thjeshtë, me siguri do të përshëndeteni nga një punonjës që do t’ju mirëpresë me mirësjellje, do t’ju përkulet dhe do të nxitojë t’ju ndihmojë sapo të kuptojë se keni nevojë për ndihmë.

Uniformat e tyre janë të pastra dhe pamja e tyre është e kuruar. Raftet vendosen sipas rregullit, produktet renditen dhe organizohen. Dyshemetë janë të pastruara, dritaret janë të pastra dhe kur dilni nga dyqani, punonjësit do t’ju thonë faleminderit, buzëqeshin dhe do të përkulen para jush derisa të jeni në një distancë të konsiderueshme nga dalja.

Kjo nuk do të thotë që japonezët gjithmonë i duan punët e tyre. Në çdo punë, ka momente të lodhshme, të mërzitshme dhe rraskapitëse. Por idea e dhënies së më të mirës në punën tuaj – ganbaru – është ajo që vlerësohet gjerësisht, pa marrë parasysh profesionin tuaj.

Pavarësisht nëse jeni CEO ose punëtor i një dyqani, nëse mund të ilustroni parimet e ganbaru, puna juaj do të respektohet.

Kur mendoni se çfarë është e nevojshme për të shijuar punën, është e lehtë të tregoni gjërat e mëdha – paratë, statusin, mundësinë për të fituar aftësi të vlefshme dhe të kesh një “pse” kuptimplotë.

Këta faktorë janë të rëndësishëm, por çfarë të bëjmë në lidhje me detyrat për të cilat nuk kemi kontroll në këtë moment?

Ne mund ta gjejmë kuptimin edhe atje. Kur jemi pozitivë ndaj punës sonë – edhe punës së mërzitshme – njerëzit e vërejnë dhe qëndrimi ynë lartëson frymën e atyre që na rrethojnë. Të dish që je duke bërë një punë që respektohet dhe lartëson të tjerët mund ta bëjë më të mirë çdo punë të mërzitshme.

Ideja e ganbaru nuk do të thotë domosdoshmërisht orë të zgjatura pune, sforcim ndaj punës dhe shtyrja e vetes në një kufi që mund të shkaktojë burnout. Lodhja nuk është e admirueshme dhe nuk duhet kërkuar.Edhe në udhëtimet më aventureske, gjatë rrugës do të duhet të përballemi me gjëra të mërzitshme.

Fakti që nuk ndjeni entuziazëm për një detyrë që keni në dorë nuk do të thotë që nuk keni asnjë fjalë të mirë për të ndikuar në mënyrën se si e përjetoni atë. (Forge.medium)

Lajme interesante

You may also like