rritje çmimesh edhe pas hekurave! – Shqip

by admin
Spread the love

Ndërsa SHBA po lufton me inflacionin, të burgosurit kanë raportuar rritje të çmimeve për artikujt bazë që nuk mund t’i përballojnë me paga që shpesh janë më pak se një dollar në ditë.

“Çmimet janë rritur në mënyrë dramatike,” i tha Al Jazeera-s Dortell Williams, e cila ndodhet në burgun shtetëror Chuckawalla në Kaliforninë Jugore. “Arsyeja që na është dhënë është se kur çmimet rriten jashtë, rriten edhe brenda””.

Për Williams, kjo do të thotë se çmimi i pastës së dhëmbëve u rrit nga 3,65 dollarë në 6 dollarë, dhe i makaronave u rrit nga 25 në 45 cent.

Williams vlerëson se kostoja e shumë artikujve është dyfishuar pothuajse në periudhën dyvjeçare që nga nëntori 2020.

Ushqime të pakta

Këto rritje çmimesh nuk janë të parëndësishme. Në Kaliforni, paga minimale për punën e burgut është vetëm tetë cent në orë, përpara zbritjeve. Dhe për shumë të burgosur, aksesi në këto ushqime është shumë i rëndësishëm.

Burgjet dhe qendrat e paraburgimit anembanë SHBA-së u kërkohet të sigurojnë ushqimin bazë dhe gjërat e nevojshme për ata që janë në kujdesin e tyre, por çfarë do të thotë kjo mund të ndryshojë.

Disa të burgosur raportojnë se marrin vakte të pakta që janë të ulëta në ushqim ose nuk marrin parasysh nevojat ushqyese. Dhe produktet higjienike falas, si tamponët dhe jastëkët e menstruacioneve, nuk janë të detyrueshme në çdo vend.

“Dikur ishte burg që siguronte nevojat tuaja themelore, sepse të burgosurit konsideroheshin reparte të shtetit,” tha Hadar Aviram, një profesor në Kolegjin Juridik të Hastings të Universitetit të Kalifornisë. “Tani shumë nga ato kosto po u kalohen të burgosurve dhe familjeve të tyre.”

Bianca Tylek është dakord. Si themelues i Worth Rises, një grup që heton rolin e sektorit privat në sistemin e drejtësisë penale të Amerikës, Tylek sheh se sa shumë njerëz në burg janë të detyruar të shpenzojnë nga xhepi për të mbuluar nevojat themelore.

“Njerëzit që janë në burg paguajnë pothuajse çdo gjë, nga ushqimi dhe sapuni shtesë te tamponët dhe telefonatat”, tha Tylek.

Por me mundësitë e kufizuara të fitimit pas hekurave, barra shpesh bie mbi familjet, të cilat duhet të ndihmojnë. Çdo vit, familjet amerikane paguajnë gati 3 miliardë dollarë për artikujt e shitur në pikat e burgut dhe telefonatat nga prapa hekurave, sipas institutit progresiv të drejtësisë penale Prison Policy Initiative.

Një grup tjetër, Qendra Ella Baker me bazë në Kaliforni, vlerëson se një e treta e familjeve me një anëtar të familjes në burg hyjnë në borxhe vetëm për të mbuluar koston e telefonatave.

Thirrja ndonjëherë është falas, diku jo

Adrienna Wong, e cila punon për drejtësinë penale në degën e Unionit Amerikan të Lirive Civile në Kaliforninë Jugore, i tha Al Jazeera-s se disa komuna po shpenzojnë shuma të konsiderueshme në fusha të tilla si mirëmbajtja e burgjeve.

Për shembull, Los Angeles County i Kalifornisë fitoi 45 milionë dollarë nga shitjet e të burgosurve në 2021. Zyra e sherifit në atë qark shpenzoi 18 milionë dollarë për programe të ndryshme të mirëqenies së të burgosurve, por gjithashtu ndau 13.5 milionë dollarë për punën e mirëmbajtjes.

Në shtator, guvernatori i Kalifornisë, Gavin Newsom nënshkroi një ligj që bën thirrje telefonike falas për ata në burgjet shtetërore, por vendimi nuk zbatohej për burgjet e qarqeve.

Letra nga Departamenti i Punëve të Brendshme të Qarkut të Los Anxhelosit thoshte se telefonatat pa pagesë do t’i privonin zyrës së sherifit të qarkut rreth 15 milionë dollarë në vit, duke çuar potencialisht në shkurtime në programet e rehabilitimit dhe edukimit.

Dortell Williams, një burrë i burgosur në Chuckawalla, tha se kostot më të ulëta do të kishin një efekt pozitiv në shëndetin mendor të të burgosurve, të cilët mund të ndihen sikur janë një “barrë” për familjet e tyre kur kanë nevojë për ndihmë financiare.

“Shumë prej nesh po përpiqen të përmirësohen ose të bëjnë ndryshime,” tha ai. “Kur çmimet rriten dhe njerëzit tashmë janë në një situatë të dëshpëruar, kjo ushtron presion mbi ta.” /tesheshi.com/

You may also like