Disa këshilla për nënat të cilat kanë lindur për herë të parë – Shqip

by admin
Spread the love

Në këtë botë ka mijëra gjuhë, por fjala “mama” tingëllon pothuajse e njëjtë në të gjitha ato.

Puna është se vetë fëmijët e kanë “zgjedhur” atë. Ajo çfarë rezulton për shkak të artikulimit të njerëzve dhe veçorive të të folurit, tingujt “m” dhe “a” janë më të lehtë për t’u shqiptuar prandaj, “mama” është fjala e parë që zakonisht thonë fëmijët.

Pse fëmijët qajnë natën nëse nuk janë të uritur dhe janë mirë?

Ka një besim se foshnjat qajnë natën për të parandaluar vëllezërit e motrat. David Haig, autori i kësaj teorie, supozon se kjo “aftësi” zhvillohet gjatë evolucionit, sepse një fëmijë ka më shumë shanse për të mbijetuar nëse nëna e tyre nuk ka fëmijë të tjerë. Për më tepër, Haig mendon se ekzistojnë disa gjene të trashëguara nga nëna ose babai që e “bëjnë” një fëmijë të qajë gjatë natës. Me fjalë të tjera, nëse një fëmijë trashëgon gjenet e nënës, ata do të jenë të interesuar për një shtatzëni tjetër dhe nuk do të shqetësojnë prindërit e tyre gjatë natës. Ndërsa nëse një fëmijë trashëgon gjenet e babait, gjithçka do të jetë anasjelltas, sepse baballarët nuk kanë garanci se fëmija tjetër do të jetë gjithashtu i tyre. Burrat dhe gjenet e tyre me sa duket nuk janë të interesuar për një fëmijë tjetër, transmenton class.

Si zhvillohet truri?

Pas lindjes, truri rritet shpejt: ai arrin gjysmën e madhësisë së tij të rritur brenda 3 muajve. Për më tepër, duke qenë në mitër, një fëmijë tashmë është në gjendje të eksplorojë botën: shkencëtarët mendojnë se një fetus sheh ndezje të lehta të dritës dhe njeh zërin e nënës së tyre dhe madje ka një këngë të preferuar.

Pse nuk mund të kujtojmë çdo gjë nga fëmijëria jonë e hershme?

Amnezia infantile është një fenomen dhe ne nuk mund t’i kujtojmë ngjarjet që kanë ndodhur në vitet e para të jetës sonë. Shkencëtarët nuk e dinë se pse ndodh, por një studim tregon: procesi i prodhimit të qelizave të trurit tek fëmijë është më i shpejtë sesa tek të rriturit dhe këto qeliza të reja zhvendosin qelizat e vjetra që ruajnë kujtimet tona të hershme.

Si e shohin të porsalindurit botën?

Të porsalindurit e shohin botën me ngjyrë të zezë, të bardhë dhe gri. Për më tepër, ata nuk shohin gjëra që janë më larg se një distancë prej 30 cm. Nëse distanca është më e madhe, objektet  bëhet të turbullta.

Pse fëmijët vënë gjithçka në gojë?

Në 7 muajt e parë, fëmijët nuk mund ta zbulojnë botën me gishtat e tyre: aftësitë e tyre të shkëlqyera motorike nuk janë zhvilluar mjaftueshëm për të shtrënguar objekte. Por ata përdorin buzët dhe gjuhën e tyre, për të eksploruar gjëra të reja.

Pse foshnja e porsalinduara flenë shumë?

Truri i foshnjave përdor më shumë se 50% të glukozës nga ushqimet që konsumojnë ndërsa truri i të rriturve përdor vetëm 20%. Shkencëtarët thonë se kjo është arsyeja pse foshnjat kanë nevojë për shumë gjumë: kur flejnë, glukoza absorbohet më shpejt dhe më mirë.

You may also like