“Britania është thyer!” Varfëria e tmerrshme mund të sjellë pabarazi të epokës viktoriane

by admin
Spread the love

Njerëzit në Mbretërinë e Bashkuar nuk janë në gjendje më të mirë ekonomike se sa ishin 15 vjet më parë, sipas një raporti të ri.

Përfundimi i zymtë për pabarazi, në një nga ekonomitë më të pasura në botë, vjen nga Qendra për Drejtësi Sociale, një institut i pavarur, puna e mëparshme e të cilit çoi në reformën e sistemit të mirëqenies në Britani dhe futjen e Kreditit Universal, një pagesë mujore e qeverisë për njerëzit me të ardhura të ulëta.

Raporti prej 300 faqesh, i botuar të dielën, është dëshmia më e fundit se si stagnimi ekonomik i Mbretërisë së Bashkuar e ka bërë shumë më të vështirë trajtimin e varfërisë, me një krizë të kostos së jetesës që përkeqëson vështirësitë e përjetuara nga njerëzit më pak të pasur në shoqëri.

“Ne kemi zbuluar një komb prej dy pjesësh”, tha Sophia Worringer, zëvendësdrejtore e politikave në Qendrën për Drejtësi Sociale, të hënën.

“Populli i gjerë në pjesën më të madhe mund t’ia dalë, dhe pastaj është kjo grup njerëzish, jetët e të cilëve karakterizohen nga prishja e familjes, nga shëndeti fizik dhe mendor; të cilët jetojnë në komunitete të mbushura me krime dhe përjetojnë pengesa të shumta për të punuar”, tha ajo.

Mbretëria e Bashkuar rrezikon “të rrëshqasë përsëri në dy kombet e epokës viktoriane, të shënuar nga një hendek në rritje midis shoqërisë së zakonshme dhe klasës së ulët të goditur nga varfëria”.

Epoka viktoriane, e cila mbuloi gjysmën e dytë të shekullit të 19-të, ishte një kohë e pabarazisë sociale ekstreme. Klasa punëtore u përball me kushte brutale jetese, me pak akses në ujë të pastër apo ushqim dhe me shumë pak mundësi për të përmirësuar jetën e tyre.

Raporti zbulon se varfëria po “rrënjoset” në mënyrë të ngjashme në Britaninë moderne dhe argumenton se mungesa e parave është vetëm një nga disa faktorë të disavantazhit. Prishja e familjes, varësia, papunësia, borxhi serioz personal dhe dështimi arsimor përmenden si shkaqe të tjera kryesore.

Studimi bazohet në një anketë me 6000 njerëz, më shumë se gjysma e tyre nga komunitetet më të varfra. Studiuesit gjithashtu kërkuan më shumë se 350 ndërmarrje sociale dhe ekspertë, duke udhëtuar në më shumë se 20 qytete dhe qytete në MB.

“Për shumë njerëz, Britania është ‘thyer’ dhe hendeku midis të pasurve dhe atyre që nuk kanë është në rrezik të një humnere,” thotë parathënia e raportit, të nënshkruar nga Mervyn King, një ish-guvernator i Bankës së Anglisë.

Ai zbulon se pagat mesatare javore në Britani nuk janë zhvilluar që nga kriza financiare e vitit 2008, kur u përshtat me inflacionin. Pagat në fund mbeten të ulëta: që nga shtatori, 38% e njerëzve që pretendojnë Kredi Universale janë gjithashtu në punë, që do të thotë se të ardhurat e tyre nuk janë të mjaftueshme për të përballuar.

Raporti zbulon gjithashtu se bllokimet pandemike përkeqësuan nxitësit kryesorë të varfërisë dhe patën një “efekt katastrofik në strukturën sociale të vendit”.

Gjatë bllokimeve, thirrjet në linjat e ndihmës për abuzimin në familje u rritën me 700%; problemet e shëndetit mendor tek të rinjtë përhapen nga një në nëntë në një në një në gjashtë; Mungesa në shkollë u rrit me 134%; dhe 1.2 milionë njerëz të tjerë morën pagesa të mirëqenies, sipas raportit.

Vdekjet nga helmimi me alkool, të cilat kishin rënë para pandemisë, janë rritur gjithashtu që nga shpërthimi masiv i Covid-19.

Nëse tendencat aktuale vazhdojnë, më shumë se një e katërta e fëmijëve të moshës pesë deri në 15 vjeç do të kenë një çrregullim të shëndetit mendor deri në vitin 2030. Nëse pandemia dhe bllokimet e shoqëruara nuk do të kishin ndodhur kurrë, kjo përqindje do të ishte më pak se një e pesta, sipas raportit.

Ky raport zbuloi se pagat e rregulluara me inflacionin në Britani ishin ulur që nga viti 2007, duke i kushtuar punonjësit mesatarisht 10,700 £ në vit në rritje të pagave të humbura.


Top Channel

You may also like