A e dini se e qeshura na ndihmon për mirëqenien dhe humbjen e peshës?

by admin
Spread the love

E qeshura është gjuha universale e lumturisë dhe bashkimit, por a e dini se e qeshura mund të ketë gjithashtu një ndikim pozitiv në shëndetin tuaj dhe të ndihmojë në rrugën tuaj për të humbur peshë? Edhe pse në shikim të parë mund të supozoni se ky është një pretendim, shkenca po mbështet gjithnjë e më shumë idenë se e qeshura është, në fakt, një mjet për të qëndruar të shëndetshëm dhe në formë.

Në këtë artikull do të shqyrtojmë në detaje përfitimet e shumta të të qeshurit në kontekstin e shëndetit, si dhe këshilla praktike për të kultivuar zakonin e të qeshurit në jetën tonë të përditshme.

Rëndësia e të qeshurit në shëndet dhe mirëqenie

E qeshura është konsideruar prej kohësh një ilaç natyral. Jo vetëm që është ngjitëse dhe shkakton një lidhje e fuqishme sociale, por gjithashtu ka aftësinë për të relaksuar trupin, për të lehtësuar stresin dhe për të rritur imunitetin. Roli i saj në fushën e shëndetit mendor dhe emocional nuk duhet të nënvlerësohet. Terapia e të qeshurit është bërë e njohur dhe e dobishme për një gamë të gjerë kushtesh të shëndetit mendor, nga ankthi te depresioni.

Në lidhje me humbjen e peshës, e qeshura mund të konsiderohet një mjet plotësues që ndihmon në ruajtjen e ekuilibrit emocional të nevojshëm për të ndjekur një plan diete dhe ushtrimesh me vendosmëri dhe pa u dorëzuar.

Përfitimet nga e qeshura

Përmirësimi i humorit

E qeshura shkakton lirimin e endorfinës, neurotransmetues i njohur si “hormon i lumturisë”. Këto hormone janë përgjegjëse për atë ndjenjë euforie të përkohshme që përjetoni pas një të qeshure. Endorfinat gjithashtu ndihmojnë në lehtësimin e dhimbjes dhe mund të përmirësojnë humorin tuaj në afat të gjatë, që do të thotë se një humor pozitiv nga e qeshura mund të jetë një mjet i vlefshëm për të shmangur rënien emocionale dhe për të qëndruar energjik në udhëtimin tuaj të humbjes së peshës.

Përshpejtimi i metabolizmit

Kur qeshni intensivisht, trupi përjeton një lloj ushtrim të kontrolluar, i cili mund të çojë në një rritje të lehtë të rrahjeve të zemrës dhe, për rrjedhojë, në një nxitje të metabolizmit. Ndërsa numri i kalorive të djegura nga një qeshje është minimale, përfitimet mund të jenë të rëndësishme.

Djegia e kalorive

Sipas disa studimeve, të qeshurit për 10 deri në 15 minuta në ditë mund të rezultojë në djegien e deri në 40 kalorive më shumë. Kjo mund të duket e parëndësishme, por është e barabartë me një copë të vogël çokollatë në ditë! Pra, pse të mos qeshni pak?

Ndikim pozitiv në humbjen e peshës

E qeshura nuk është një zgjidhje magjike për të humbur peshë, por ndikimi i saj mund të jetë një mbështetje e vlefshme kur kombinohet me një dietë të ekuilibruar, stërvitje të rregullt dhe menaxhim të mirë emocional. Duke mbajtur një humor pozitiv dhe duke nxitur metabolizmin, e qeshura mund të jetë partneri i heshtur por efektiv i planit tuaj të humbjes së peshës.

Studime dhe të dhëna

Shkenca ka treguar se e qeshura mund të ketë një ndikim të rëndësishëm në shëndetin tuaj. Studime specifike, edhe pse plotësuese, konfirmojnë se e qeshura mund të jetë një aleat në humbjen e peshës.

Hulumtime që mbështesin përfitimet e të qeshurit

Disa studime kanë treguar se e qeshura lehtëson stresin dhe përmirësonhumorin, gjë që mund të zvogëlojë hormonet e stresit që lidhen me ruajtjen e yndyrës. Një studim tregon se kur qeshin, gratë djegin deri në 10 kalori në një kohëzgjatje 10 deri në 15 minuta.

Sasia e kalorive të djegura kur qeshni

Megjithëse nuk ka një shifër të saktë, vlerësohet se e qeshura përfshin djegien e 10 deri në 40 kalorive për 10 deri në 15 minuta, në varësi të intensitetit dhe shpeshtësisë së të qeshurit. Duke marrë parasysh që për të humbur një kile do t’ju duhet të digjni rreth 7000 kalori, vetëm të qeshni nuk do të jetë e mjaftueshme, por është një fillim i mirë.

Këshilla për të përfshirë të qeshurën në rutinën tuaj të përditshme

  • Aktivitete që nxisin të qeshurën
  • Shikoni komedi
  • Kaloni kohë me miqtë dhe familjen që ju bëjnë të qeshni
  • Merrni pjesë në lojëra dhe aktivitete argëtuese
  • Bashkohuni me grupet e terapisë së të qeshurit.

Rëndësia e një qasjeje holistike ndaj shëndetit

Roli i të qeshurit në humbjen e peshës duhet parë në kontekstin e një stili të përgjithshëm jetese të shëndetshme. Është pjesë e ekuacionit, por dieta dhe stërvitja mbeten shtyllat themelore. Kultivimi i marrëdhënieve të shëndetshme dhe gjetja e kohës së lirë do të kontribuojë në mirëqenien holistike, e cila nga ana tjetër do të mbështesë qëllimet tuaja për humbje peshe.

E qeshura është një mjet i vlefshëm që ne mund ta nënvlerësojmë në kërkimin tonë për një mënyrë jetese të shëndetshme dhe humbje peshe. Jo vetëm që është një mënyrë për të mbajtur humorin tuaj, por mund të ketë edhe përfitime të prekshme fizike. Herën tjetër që do ta gjeni veten në një situatë stresuese, mbani mend se një e qeshur e sinqertë mund të jetë pikërisht ajo që ju nevojitet për të ruajtur ekuilibrin në jetën tuaj.

Përfshini të qeshurën në jetën tuaj të përditshme, qoftë duke parë një komedi në televizion, duke kaluar kohë me miqtë e lumtur ose duke marrë pjesë në aktivitete argëtuese. Mos e nënvlerësoni fuqinë e të qeshurit me veten, e cila përveçse një ushtrim i shkëlqyer për egon, do të jetë edhe një nxitje e vogël për metabolizmin tuaj.

E qeshura është ilaçi më i mirë. Jo vetëm që shëron trishtimin dhe qetëson frikën, por gjithashtu mund t’ju ndihmojë të arrini qëllimet tuaja për humbje peshe. Pra, çfarë po prisni? Gjeni një arsye për të qeshur dhe filloni të digjni ato kalori shtesë, beli juaj do t’ju falënderojë!

topnaturaltips.com

You may also like