“Zëri i Diversitetit” angazhohet kundër mobingut në trajnime

by admin
Spread the love

Një grup të rinjsh nga Kantoni Vaud me origjinë të ndryshme, krijuan një seri videoklipësh për të ndihmuar nxënësit që janë viktima të ngacmimeve.

Të rinjtë flasin me të rinjtë. Javën e kaluar, grupi rinor i Kantonit Vaud, “La Voix de la Diversité” (LVD) nisi një fushatë ndërgjegjësimi në rrjetet sociale rreth mobingut në trajnime. Ai do të zgjasë deri më 19 janar.

Kjo fushatë e mobingut të praktikës është rezultat i një sondazhi të kryer midis praktikantëve dhe të afërmve të tyre, të privuar përballë ngacmimeve të vuajtura gjatë eksperiencave të tyre të para në botën profesionale. Objektivat janë përcaktimi i mobingut në mësim, ofrimi i mjeteve konkrete për të shmangur ngacmimet.

 

Dëshmi nga praktikantët dhe ekspertët

Anëtarët e LVD-së zhvilluan intervista në formë videoklipi, për të arritur më lehtë objektivin: të rinjtë nga 15 deri në 20 vjeç. Kështu u sollën në dritë pesë dëshmi prekëse të praktikantwve, nga zanate të ndryshme. Më pas këto u konsoliduan nga ndërhyrjet e ekspertëve të temës: një psikologe, një juriste dhe një komisionere në praktikë.
Faqja e informacionit, ndihmës dhe diskutimit për të rinjtë e moshës 11 deri në 20 vjeç, ciao.ch, ka bashkëpunuar me LVD për t’i mundësuar asaj të përfitojë si nga rrjeti ashtu edhe nga platforma e saj. Për më shumë se njëzet vjet, ciao.ch ka ofruar aftësitë e profesionistëve të kujdesit shëndetësor në kuptimin e gjerë për të përmbushur nevojat e informacionit dhe udhëzimit të të rinjve që flasin frëngjisht në një mori fushash.

Vitin e kaluar, LVD zhvilloi një fushatë për varësinë e smartfonëve.

I themeluar rreth dy vite më parë, grupi Zëri i Diversitetit aktualisht ka disa anëtarë, nga 15 deri në 25 vjeçarë. Veçantia e tyre? Nga azilkërkuesi, deri tek punonjësi tregtar, tek studenti, nga zvicerani në eritreas përmes shqiptarit, ata janë të gjithë me prejardhje dhe rrethina të ndryshme. “Ata që dalin nga myku, për çfarëdo arsye, shpesh nuk dëshirojnë të flasin sepse mendojnë se nuk kanë legjitimitet. Por është gabim! Jo vetëm që ata kanë të drejtë të flasin, por gjithashtu mund të bëjnë një ndryshim”, thotë Jennifer Lepredour. Nëse aktualisht ata i pushton tema e varësisë nga ekrani, këta të rinj tashmë kanë zgjedhur kalorësinë e tyre të rradhës: Mobilizimin në praktikë. Është për t`u theksuar se Zëri i Diveristetit u krijua nga platforma Albinfo.ch. Kryesisht mbështetet nga Fondacioni Mercator Switzerland, Komisioni Federal për Migracionin dhe Shërbimi i Mbrojtjes së Rinisë i Kantonit Vaud.

 

Lexoni edhe:

Zëri i Diversitetit – Kundër varësisë nga smartfonet

Lexo lajme interesante

You may also like