Zbuloni sa kolesterol duhet të keni në gjak për një shëndet të mirë

by admin
Spread the love

Kolesteroli është një substancë dylli që gjendet në gjakun tuaj.

Megjithëse trupi juaj ka nevojë për kolesterol për të krijuar qeliza të shëndetshme, marrja e tepërt e tij mund të rrisë mundësinë për të zhvilluar sëmundje të zemrës. Çfarë ndodh kur keni nivele të larta të kolesterolit?

Nivelet e larta të kolesterolit mund të çojnë në formimin e depozitave yndyrore në enët e gjakut. Me kalimin e kohës, këto depozita trashen dhe kufizojnë sasinë e gjakut që mund të kalojë nëpër arteriet tuaja. Këto depozita herë pas here mund të ndahen papritur dhe të krijojnë një mpiksje që rezulton në një atak në zemër ose goditje në tru.

Rreziqet shëndetësore të kolesterolit të lartë

Thuhet se një person ka kolesterol të lartë (“hiperkolesterolemia”) nëse tejkalohen disa kritere. Një problem mjekësor nuk shkaktohet domosdoshmërisht vetëm nga nivelet e larta të kolesterolit. Mbani në mend se përveç kolesterolit të lartë ka edhe shumë faktorë të tjerë rreziku për zhvillimin e sëmundjeve kardiovaskulare.

Sipas Dr. Gajinder Goyal, sëmundja e arterieve koronare është tani shkaku kryesor i vdekjeve në mbarë botën. Një faktor i rëndësishëm rreziku për sëmundjen e arterieve koronare është kolesteroli i lartë. Kolesteroli i lartë është faktori më i rëndësishëm i rrezikut për sulmin në zemër nga nëntë faktorët kryesorë të rrezikut për çrregullimet kardiovaskulare, sipas një studimi shumë të madh të Interheart që u krye në 52 vende dhe u botua në revistën Lancet në 2004.

Edhe pse trupi ynë përmban disa lloje të ndryshme të kolesterolit të dëmshëm, kolesteroli lipoprotein me densitet të ulët (LDL) është më i rëndësishmi. Rreziku i sëmundjes së arterieve koronare rritet me nivelin e kolesterolit LDL në trupin tonë. Ky kolesterol i dëmshëm grumbullohen në arteriet tona të zemrës, duke shkaktuar zhvillimin e pllakave dhe bllokimin. Shumica e sulmeve në zemër shkaktohen nga këputja e papritur e këtyre pllakave dhe pengesave.

Studime të shumta dhe prova klinike kanë treguar se ulja e kolesterolit ul ndjeshëm rrezikun e sulmit në zemër. Nivelet e kolesterolit LDL mund të ulen me 40 mg pa një rritje prej 25% të rrezikut të sulmit në zemër.

Numrat e kolesterolit dhe kuptimi i tyre

Nivelet e kolesterolit në gjakun tuaj tregohen me këto shifra. Ju dëshironi që niveli juaj i kolesterolit HDL (“i mirë”) të jetë i lartë, idealisht mbi 60. Nivelet e kolesterolit LDL (“i keq”) duhet të jenë nën 100. Nevoja juaj totale të jetë më pak se 200. Diskutoni rezultatet tuaja dhe opsionet e menaxhimit të kolesterolit me mjekun tuaj.

Në udhëzimet më të fundit, rekomandohet që kolesteroli LDL të jetë më pak se 100 mg/dL në popullatën e përgjithshme dhe duhet të jetë më pak se 70 mg/dL në pacientët diabetikë dhe pacientët e tjerë me rrezik më të lartë. Objektivi për ata që tashmë kanë vuajtur nga sulmet në zemër është më pak se 50 mg/dL. Pra, nivelet më të ulëta të kolesterolit ulin rrezikun për sëmundje të zemrës.

Nivelet normale të kolesterolit

-Kolesteroli total: Nivelet nën 200 mg/dL (5.2 mmol/L)

-Kolesteroli LDL: Nivelet nën 130 mg/dL (3.4 mmol/L)

-Kolesteroli HDL: Nivelet mbi 40 mg/dL (1 mmol/L) tek meshkujt dhe mbi 50 mg/dL (1.3 mmol/L) tek femrat

Mosha juaj dhe gjinia mund të ndikojnë në nivelet tuaja normale të kolesterolit. Prandaj, është thelbësore që të diskutoni me mjekun rezultatet e testimit dhe çfarë nënkuptojnë ato për ju.


Top Channel

You may also like