Zbulohet një tunel 43 metra nën një tempull të lashtë në Egjipt, mendohet të jetë varri i Kleopatrës

by admin
Spread the love

Një tunel i gdhendur nëpër shtresa shkëmbi është zbuluar nën tempullin e lashtë të Egjiptit Taposiris Magna, ose ‘varri i madh i Osiris’, i cili mendohet se mund të jetë varri i humbur prej kohësh i faraones së fundit të Egjiptit, Kleopatrës.

Tuneli, i cili duket si një ‘mrekulli gjeometrike’, shtrihet për më shumë se 43  metra poshtë tempullit, është rreth 6 metra i lartë dhe thuhet se i ngjan tunelit të Eupalinos në ishullin grek të Samosit, i cili nderohet si një nga inxhinierët më të rëndësishëm.

Arkeologia Kathleen Martinez e Universitetit të San Domingos ka qenë e bindur për më shumë se një dekadë se Kleopatra dhe i dashuri i saj Mark Antony u prehën brenda tempullit dhe është e sigurt që tuneli mund të jetë rruga drejt këtij zbulimi.

Martinez tha se ka mundësi që mbretëresha të varroset atje dhe nëse është e vërtetë, gjetja e eshtrave të faraones të fundit të Egjiptit do të ishte ‘zbulimi më i rëndësishëm i shekullit të 21-të.

Tempulli ndodhet pranë kryeqytetit të lashtë egjiptian të Aleksandrisë.

Ekipet që punonin në kantier gjetën një pjesë të tunelit që ishte zhytur nën ujin e Mesdheut, një numër enë qeramike u gjetën nën sedimentin e baltës, si dhe një bllok gëlqeror drejtkëndor . Gjithashtu Martinez zbuloi disa objekte të rëndësishme brenda tempullit, duke përfshirë monedha që mbanin imazhet dhe emrat e Mbretëreshës Kleopatra, Aleksandrit të Madh dhe një numër statujash me kokë të prerë, si dhe statuja të perëndeshës Isis.

Ekipi hulumtues beson se themeli i Tempullit Taposiris Magna mund të jetë gjithashtu nën ujë për shkak të të paktën 23 tërmeteve që goditën bregdetin egjiptian midis 320 pas Krishtit dhe 1303 pas Krishtit.


Top Channel

Lexo lajme interesante

You may also like