Vendet evropiane, 800 miliardë euro për krizën energjetike – Shqip

by admin
Spread the love

Alokimet e vendeve evropiane për të mbrojtur familjet dhe kompanitë nga rritja e kostove të energjisë janë rritur në pothuajse 800 miliardë euro, sipas analistëve.

Shtetet anëtare të Bashkimit Evropian deri më tani kanë ndarë ose ndarë 681 miliardë euro për zbutjen e krizës energjetike, ndërsa Britania e Madhe ka ndarë 103 miliardë euro dhe Norvegjia 8.1 miliardë euro që nga shtatori 2021, sipas një analize të qendrës kërkimore Bruegel.

Gjermania kryeson listën, duke ndarë pothuajse 270 miliardë euro për të mbrojtur familjet dhe bizneset nga rritja e kostove të energjisë, e ndjekur nga Britania e Madhe, Italia dhe Franca, secila me më pak se 150 miliardë euro.

“Dinamika duhet të ndryshojë”

Qendra shkencore paralajmëroi se dinamika duhet të ndryshojë sepse hapësira fiskale për të mbajtur një financim kaq të gjerë po mbaron.

Analisti Giovanni Sgaravatti tha se në vend të masave për shtypjen e çmimeve, të cilat janë de facto subvencione për lëndët djegëse fosile, qeveritë tani duhet të inkurajojnë sektorë më strategjikë të ekonomisë. /tesheshi.com/

You may also like