“Treni i Mirësisë”, nga Turqia drejt Afganistanit – Shqip

by admin
Spread the love

Një tren humanitar, i cili transporton 750 tonë ndihma të mbledhura përmes 11 organizatave humanitare turke në koordinim me Zyrën e Situatave Emergjente (AFAD), është nisur nga Ankaraja për në Afganistan.

Në ceremoni morën pjesë ministri i Brendshëm Suleyman Soylu dhe ministri i Transportit dhe Infrastrukturës Adil Karaismailoglu, si dhe kreu i Drejtorisë për Çështjet Fetare, Ali Erbas.

Karaismailoglu tha në ceremoni se Turqia vazhdon të jetë me të gjithë ata që kanë nevojë për ndihmë.

Kështu, shtoi Karaismailoglu, ata i dhanë ndihmë popullit afgan. Ai theksoi se bëhej fjalë për 750 tonë ndihma.

Ministri Soylu kujtoi se 12.9 milionë fëmijë në Afganistan jetojnë në kushte të vështira dhe se kanë nevojë për ndihmë. Ai komentoi bujarinë e popullit turk, duke shprehur krenarinë që ata gjithmonë ofrojnë ndihmë për ata që kanë nevojë.

Ai tha se Turqia, e cila gjithmonë përpiqet të ndihmojë njerëzit në të gjitha pjesët e botës, do të vazhdojë të jetë me popullin afgan.

“Kjo është e vërtetë. Ne kemi histori, kulturë, fe dhe çfarë vlerash na mësojnë”, tha ai për Soylu.

Ai shtoi se populli turk nuk është një popull që e lë mënjanë ndërgjegjen, siç është rasti me Perëndimin.

“Bota nuk përbëhet vetëm nga viti 2022. Shekujt vijnë pas nesh. Ashtu siç paraardhësit tanë na lanë një trashëgimi të vlefshme, ndihmuan ata në nevojë në mbarë botën dhe ruajtën frymën vëllazërore, kështu që ne jemi të detyruar të vazhdojmë këtë praktikë”, tha Soylu.

Ai theksoi se Turqia është vendi që ka ndihmuar më shumë në katër vitet e fundit.

“Dhe Amerika është më e pasur se ne, Europa është më e pasur se ne. Ne jemi pasardhës të një populli, zemra e të cilit është e pasur kur bëhet fjalë për këto gjëra. Ne të gjithë duhet ta vazhdojmë këtë dhe së bashku t’i japim një dorë vëllezërve tanë atje”, tha ai Soyla.

Sipas Hasan Pezuk, drejtor i përgjithshëm i Hekurudhave Turke (TCDD), treni humanitar do të kalojë territoret e Iranit, Turkmenistanit dhe Afganistanit pas Turqisë.

“Ne jemi të kënaqur që jemi pjesë e këtij projekti si TCDD dhe jemi të nderuar që jemi në gjendje të ndihmojmë vëllezërit afganë. Ne do të vazhdojmë të bëjmë përpjekje për të rritur mirëqenien, miqësinë dhe vëllazërinë e njerëzve të zonës. ‘Treni i mirësisë’ është shembulli më konkret i kësaj,” tha Pezuk.

Ndihma prej 750 tonësh e destinuar për popullin afgan përbëhet nga sende ushqimore, veshje, batanije, pajisje mjekësore dhe artikuj higjienike. /tesheshi.com/

Lexo lajme interesante

You may also like