Thënie të bukura nga John Wooden

by admin
Spread the love

John Wooden (1910 – 2010) ishte një trajner dhe lojtar basketbolli amerikan.

Ai fitoi dhjetë kampionate kombëtare në një periudhë 12-vjeçare si trajner kryesor për UCLA Bruins, duke shënuar një rekord me shtatë fitore radhazi.

Wooden kishte një themel të fortë filozofik për jetën, çka i mundësoi atij të ishte edhe një trajner i madh.

Për kënaqësinë e lexuesve tanë ne kemi sjellë një koleksion të thënieve më të bukura të tij:

Mos lejoni që fitimi i jetesës t’ju pengojë të bëni një jetë.

Çfarëdo që të bëni në jetë, rrethohuni me njerëz të zgjuar që do të debatojnë me ju.

Talenti të është dhënë nga Zoti. Ji i përulur. Fama të është e dhënë nga njeriu. Të jesh mirënjohës. Mendjemadhësia të jepet nga vetja. Bëj kujdes.

Bëjeni çdo ditë kryeveprën tuaj.

Nëse nuk po bëni gabime, atëherë nuk po bëni asgjë. Jam i sigurt se njeriu i veprimit bën gabime.

Ji i vërtetë me veten, ndihmo të tjerët, bëje çdo ditë kryeveprën tënde, bëje miqësinë një art të shkëlqyer, përthith thellë nga librat e mirë – ndërto një strehë kundër një dite me shi, falëndero për bekimet e tua dhe lutu për udhëzim çdo ditë.

Gjërat u dalin për mirë njerëzve që bëjnë më të mirën për mënyrën sesi shkojnë gjërat.

Ka shumë gjëra që janë thelbësore për të arritur paqen e vërtetë shpirtërore dhe një nga më të rëndësishmet është besimi, i cili nuk mund të fitohet pa lutje.

Suksesi vjen duke ditur se keni bërë më të mirën për t’u bërë më i miri që jeni në gjendje të bëheni.

Suksesi nuk është kurrë përfundimtar, dështimi nuk është kurrë fatal. Është guximi që ka rëndësi.

Suksesi është qetësia e mendjes, e cila është rezultat i drejtpërdrejtë i vetëkënaqësisë duke ditur se keni bërë përpjekje për t’u bërë më i miri për të cilin jeni në gjendje.

Në fund, ka të bëjë me mësimdhënien dhe ajo që më ka pëlqyer gjithmonë në stërvitje ishin praktikat. Jo lojërat, jo turnet, jo gjërat e të diplomuarve. Por mësimi i lojtarëve gjatë stërvitjes ishte ajo që ishte e gjitha për mua, stërvitja.

Thjesht përpiquni të jeni më të mirët që mund të jeni; kurrë mos pushoni së munduari të jeni më i miri që mund të jeni. Kjo është në fuqinë tuaj.

Një trajner është dikush që mund të bëjë korrigjim pa shkaktuar pakënaqësi.

Konkurrenca më e fortë që kam është ajo kundër vetes për t’u bërë më i mirë.

Gjëja më e rëndësishme në botë është familja dhe dashuria.

Kisha tre rregulla për lojtarët e mi: Jo sharje. Mos e kritikoni një shok skuadre. Mos u vono kurrë.

Dështimi nuk është fatal, por dështimi për të ndryshuar mund të jetë.

Gjëja më e keqe për librat e rinj është se ata na pengojnë të lexojmë të vjetrit.

Pasioni është momental; dashuria është e qëndrueshme.

Mos lejoni që ajo që nuk mund të bëni të ndërhyjë në atë që mund të bëni.

Të rinjtë kanë nevojë për modele, jo për kritikë.

Unë jam thjesht një njeri i zakonshëm që është i vërtetë ndaj bindjeve të tij.

Kujdesuni më shumë për karakterin tuaj sesa për reputacionin tuaj, sepse karakteri juaj është ai që jeni në të vërtetë, ndërsa reputacioni juaj është thjesht ajo që të tjerët mendojnë se jeni.

Mendoj se profesioni i mësuesit kontribuon në të ardhmen e shoqërisë sonë më shumë se çdo profesion tjetër.

Asnjëherë mos e ngatërroni aktivitetin me arritjen.

Ajo që je si person është shumë më e rëndësishme se ajo që je si basketbollist.

Mendoj se duhet të jesh ai që je. Mos u mundo të jesh dikush tjetër. Duhet të jesh vetvetja në çdo moment.

Nuk është ajo që bëni, por si e bëni.

E gjithë jeta e njeriut është me maja dhe lugina. Mos lejoni që majat të bëhen shumë të larta dhe luginat shumë të ulëta.

Pasuritë materiale, pikët e fituara dhe reputacioni i madh janë të pakuptimta në sytë e Zotit, sepse Ai e di se çfarë jemi ne në të vërtetë dhe kjo është gjithçka që ka rëndësi.

Konsideroni të drejtat e të tjerëve para ndjenjave tuaja, dhe ndjenjat e të tjerëve para të drejtave tuaja.

Mos e mat veten me atë që ke arritur, por me atë që duhet të kishe arritur me aftësinë tënde.

Unë shqetësohem se drejtuesit e biznesit janë më të interesuar për përfitime materiale sesa për të pasur durim për të ndërtuar një organizatë të fortë dhe një organizatë e fortë fillon me kujdesin për njerëzit e tyre.

Epo, nëse je i vërtetë me veten, do të jesh i vërtetë me të gjithë të tjerët.

Të fitosh kërkon talent, ta përsërisësh kërkon karakter.

Mbrojtja është një pjesë e caktuar e lojës, dhe një pjesë e madhe e mbrojtjes është të mësosh ta luash atë pa faull.

Mos hiqni dorë nga ëndrrat tuaja, përndryshe ëndrrat tuaja do të heqin dorë nga ju.

Nëse do të isha një trajner i ri sot, do të isha jashtëzakonisht i kujdesshëm në përzgjedhjen e asistentëve.

Nuk mund të kemi përparim pa ndryshim, qoftë basketboll apo ndonjë gjë tjetër.

Kur nxitoni, jeni më të prirur të bëni gabime. Por ju duhet të jeni të shpejtë. Nëse nuk jeni të shpejtë, nuk mund t’i kryeni gjërat.

Dikush më pyeti – e dini, si ju mori kaq shumë kohë për të fituar një kampionat kombëtar? Dhe unë thashë: ‘Unë jam një nxënës i ngadalshëm; por vini re kur mësoj diçka, e aplikoj shumë mirë.

Nuk besoj në lutjen për të fituar.

Ju nuk mund të jetoni një ditë të përsosur pa bërë diçka për dikë që nuk do të jetë në gjendje t’jua shpërblejë kurrë.

Vetëm bëni më të mirën që mundeni. Askush nuk mund të bëjë më shumë se kaq.

Nuk është aq e rëndësishme kush e fillon lojën, por kush e përfundon atë.

Lexo lajme interesante

You may also like