Studimi i ri – stërvitja pasdite ul nivelin e glukozës te njerëzit me diabet të tipit 2

by admin
Spread the love

Njerëzit me diabet të tipit 2 duhet të ushtrohen pasdite në vend të mëngjesit për të menaxhuar sheqerin në gjak, ka zbuluar një studim i ri.

“Në këtë studim, të rriturit me diabet të tipit 2 kishin përmirësimin më të madh në kontrollin e glukozës kur ishin më aktivë pasdite,” autori bashkëkorrespondues Dr. Jingyi Qian, nga Divizioni i Çrregullimeve të Gjumit dhe Circadian, në Spitalin Brigham dhe Women’s të Massachusetts.

“Ne e dimë se aktiviteti fizik është i dobishëm, por ajo që shton studimi ynë është një kuptim i ri që koha e aktivitetit mund të jetë gjithashtu e rëndësishme”, shtoi Qian.

Një ekip studiuesish nga Qendra e Diabetit Brigham dhe Joslin studiuan të dhënat nga më shumë se 2,400 njerëz të cilët ishin mbipeshë dhe të diagnostikuar me diabet të tipit 2, dhe mbanin një pajisje regjistrimi të përshpejtimit të belit – aparaturë që mat dridhjen ose përshpejtimin e lëvizjes – për të matur aktivitetin e tyre fizik. .

Pas shqyrtimit të të dhënave nga viti i parë i studimit, studiuesit zbuluan se ata që bënin aktivitet fizik “të moderuar deri në të fuqishëm” pasdite kishin uljen më të madhe të niveleve të glukozës në gjak.

Sipas Shkollës së Shëndetit Publik të Harvardit, shembuj të aktivitetit “të moderuar” përfshijnë ecjen e shpejtë, kositjen e lëndinës dhe luajtjen e badminton në mënyrë rekreative, ndërsa aktiviteti “i fuqishëm” përfshin ecjen, vrapimin e shpejtë, basketbolli ose futbolli ose çiklizëm në moshën 14 vjeçare.

Ju mund të dalloni nëse jeni duke ushtruar në një nivel mesatar aerobik nëse jeni në gjendje të flisni, por jo të këndoni këngën tuaj të preferuar, sipas Qendrave të SHBA për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve.

Kur shikonte të dhënat nga viti i katërt i studimit, ekipi zbuloi se ata që ushtroheshin pasdite mbanin një ulje të niveleve të glukozës në gjak dhe kishin shanset më të larta për të qenë në gjendje të ndalonin marrjen e ilaçeve për uljen e glukozës.

Diabeti i tipit 2 është lloji më i zakonshëm i diabetit dhe shfaqet kur trupi bëhet rezistent ndaj insulinës ose nuk prodhon mjaftueshëm insulinë, sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë.

Më së shumti gjendet tek të rriturit, ai lidhet me moshën më të madhe, obezitetin, historinë familjare, pasivitetin fizik dhe racën/etninë.

Njerëzit me diabet janë në rrezik të komplikimeve duke përfshirë dëmtimin e nervave, problemet e shikimit dhe dëgjimit, sëmundjet e veshkave, sëmundjet e zemrës dhe vdekjen e parakohshme.

Dr. Lucy Chambers, Shef i Komunikimeve Kërkimore në Diabetes UK, tha për studimin: “Mbajtja e aktivitetit fizik mund t’i ndihmojë njerëzit me diabet të tipit 2 të menaxhojnë nivelet e sheqerit në gjak dhe të zvogëlojnë rrezikun e zhvillimit të komplikimeve serioze të lidhura me diabetin, si sëmundjet e zemrës dhe dështimi i veshkave, si dhe përmirësimi i mirëqenies së tyre të përgjithshme.

“Ky hulumtim i ri zbuloi se aktiviteti i rregullt fizik ‘i moderuar në të fuqishëm’ – qoftë në mëngjes, mesditë, pasdite apo mbrëmje – ishte i lidhur me nivele mesatare më të ulëta të sheqerit në gjak te njerëzit me diabet të tipit 2.

Burimi: CNNhealth/ Përktheu për shendeti.com.al: Anjela Hajdari

You may also like