Studim i ri: Ushqimet që lidhen me shkaktimin e 32 sëmundjeve

by admin
Spread the love

Studiuesit pohojnë se konsumimi i vakteve të gatshme, drithërave me sheqer dhe bukës së prodhuar në masë mund të jetë i dëmshëm për çdo aspekt të trupit.

Ky studim historik gjeti prova bindëse se konsumi i lartë i UPF-ve lidhet me një rrezik 50% më të madh për të vdekur nga një atak në zemër ose goditje në tru. Rreziqet shtriheshin në një rritje prej 40-66% të gjasave të vdekjes nga sëmundjet e zemrës, obeziteti, kushtet e mushkërive dhe problemet e gjumit. Ekspertët paralelizojnë ushqimet ultra të përpunuara dhe cigaret, duke theksuar domosdoshmërinë e politikave publike për të frenuar marrjen e tyre.

Ata kërkojnë etiketimin e qartë të ushqimeve ultra të përpunuara dhe propozojnë kufizime në reklamat dhe shitjet pranë shkollave dhe spitaleve. Për më tepër, ata u bëjnë thirrje qeverive të miratojnë udhëzime dietike që promovojnë ushqime të përpunuara minimalisht dhe t’i bëjnë ushqimet e freskëta më të aksesueshme. Ekspertët theksojnë nevojën kritike për veprim të menjëhershëm për të adresuar rreziqet shëndetësore që lidhen me konsumin e gjerë të ushqimeve ultra të përpunuara.

Nëse jeni duke kërkuar për një ndihmë të vogël për të ndihmuar veten të qëndroni larg ushqimeve të padëshiruara, hulumtimi i ri i publikuar në “Clinical Psychological Science” nga Universiteti i Minesotës ka një truk të vogël për të gjithë ju. Studimi përfshiu 224 të rritur të cilët zgjodhën mes ushqimeve të shëndetshme dhe të pashëndetshme të paraqitura në ekranet e kompjuterit. Disa pjesëmarrësve iu dha një video dy minutëshe për përfitimet e ushqimit të shëndetshëm përpara se të merrnin një vendim.

You may also like