Spanja përfshihet nga një i nxehtë i parakohshëm dhe anormal, shkaku dhe pasojat e një fenomeni të pazakontë

by admin
Spread the love
1a7253ebfd94147be1a9016b1f9dc492.jpeg

Në Spanjë, temperatura më e lartë e regjistruar ndonjëherë u arrit në prill, me një maksimum prej 38.4 °C të regjistruar të enjten vonë pasdite në aeroportin e Kordobës në jug të vendit.

Në shumë qytete të tjera të Andaluzisë, rajoni ku ndodhet Kordoba, temperaturat kaluan 30 °C, me një maksimum prej 35 °C në Sevilje.

Në përgjithësi, në muajin prill temperaturat maksimale të regjistruara në Spanjë ishin 10-15 °C më të larta se mesatarja sezonale për disa ditë.

Sipas ekspertëve, ky vit do të jetë prilli më i nxehtë i regjistruar ndonjëherë në vend dhe do të përkeqësojë kushtet tashmë të vështira që lidhen me thatësirën dhe mungesën e rezervave ujore për të përballuar fundin e pranverës dhe verës.

Temperaturat maksimale të regjistruara ditët e fundit u shkaktuan nga kalimi i një fronti të ajrit të nxehtë në gadishullin Iberik nga Afrika, i kombinuar me një fazë të evolucionit të ngadaltë të kushteve atmosferike për shkak të presionit të lartë.

Është një fenomen që shfaqet me një frekuencë të caktuar, por zakonisht nga fundi i pranverës dhe verës, vështirë se me valë të nxehta kaq të gjera dhe të hershme.

Për të reduktuar rreziqet për popullsinë, administrata të ndryshme vendore spanjolle kanë vënë tashmë në praktikë procedurat që zakonisht miratohen për valët e të nxehtit të verës.

Në shumë zona u vendos ndryshimi i orareve të shkollave, për të përqendruar mësimet në periudhat më të freskëta të ditës ose për t’i ndërprerë ato më herët, ndërsa në Madrid u forcua shërbimi i transportit publik për të zvogëluar kohën e pritjes.

Pishinat publike u hapën një muaj më herët dhe u nisën plane asistence për të moshuarit dhe shtresat më të dobëta të popullsisë.

Vapa e ditëve të fundit do të ketë pasoja të mëtejshme në thatësirën gjithnjë e më të madhe në shumë zona të Spanjës.

Në tre javët e para të prillit, rreth një e katërta e shiut që bie normalisht në këtë periudhë të vitit ra.

Të dhënat për ditët e fundit të muajit nuk janë ende të disponueshme, por ky muaj ka të ngjarë të jetë muaji më i thatë i regjistruar në vend.

Sipas parashikimeve, temperaturat maksimale duhet të bien gjatë fundjavës, por tashmë mund të jetë sërish nxehtë nga fillimi i majit, duke filluar nga Spanja jugore.

Vitin e kaluar, maksimumi mbi 40 °C u regjistruan në maj, me një përkeqësim të mëtejshëm midis qershorit dhe korrikut me dy valë të nxehti që prekën edhe disa zona të tjera të Evropës.

Vapa dhe thatësira kishin kontribuar në rritjen e zjarreve në pyje, ndër më të mëdhatë e regjistruara në vend vitet e fundit.

Është e vështirë të gjurmosh një ngjarje të vetme meteorologjike në ndryshimin e klimës, veçanërisht në afat të shkurtër, por kërkime të shumta kanë sinjalizuar prej disa kohësh që këto ngjarje po bëhen gjithnjë e më ekstreme pikërisht për shkak të ngrohjes globale. Viti i kaluar ishte i dyti më i ngrohtë i regjistruar në Evropë me sezonin më të nxehtë të regjistruar.

Në përgjithësi, kontinenti po përjeton një rritje më intensive të temperaturës mesatare sesa mesatarja globale, me implikime të mëdha, si në terma të menjëhershëm për emergjencat shëndetësore të lidhura me valët e të nxehtit, ashtu edhe në periudhën afatmesme dhe afatgjatë për mungesën e reshjeve, veçanërisht në Evropën Jugore.

Qeveria e Spanjës së fundmi i kërkoi ndihmë Bashkimit Evropian për të mbështetur fermerët në vështirësi për shkak të periudhës së gjatë të thatësirës, ​​gjë që e bën mbjelljen jopraktike.

Vendi është një eksportues kryesor i frutave, perimeve dhe lëndëve të para për sektorin ushqimor: uljet e të korrave mund të kenë pasoja për pjesën tjetër të Evropës dhe të ndikojnë në çmimet, të cilat tashmë janë rritur për shkak të inflacionit.

Në Evropë, fundi i dimrit dhe muajt e parë të pranverës ishin më të ngrohtë se mesatarja, me shira të pakta në shumë raste të pamjaftueshme për të rikthyer rezervat ujore tashmë të vënë në provë nga thatësira e vitit të kaluar.

Vala e të nxehtit preku herët edhe zona të tjera të planetit, me temperatura mbi 45 °C në veriperëndim të Tajlandës dhe 40 °C në Dhaka, kryeqyteti i Bangladeshit.

You may also like