Simboli i lashtë i monarkisë së Skocisë del për herë të parë pas 25 viteve për kurorëzimin e Charles III

by admin
Spread the love
1a7253ebfd94147be1a9016b1f9dc492.jpeg

“Guri i Fatit” është larguar nga Kështjella e Edinburgut për herë të parë pas më shumë se 25 vjet, për të shkuar në Londër për kurorëzimin e mbretit Charles III.

“Guri i fatit”, një simbol i lashtë i monarkisë së Skocisë, u gjet nga Mbreti Eduard I i Anglisë në fund të shekullit të 13-të dhe u dërgua në Westminster Abbey.

Ai qëndroi në Angli për 700 vjet dhe ishte pjesë e karriges së kurorëzimit në të cilën kurorëzoheshin mbretërit dhe mbretëreshat.

Guri u kthye për ekspozim të përhershëm në Skoci në vitin 1996. Por u ra dakord që do të kthehej në Westminster Abbey për çdo ceremoni të ardhshme kurorëzimi.

Pllaka e kuqe prej 150 kg, e njohur gjithashtu si Guri i Scone, është 66 cm e gjatë, 42 cm e gjerë dhe 27 cm e lartë.

Është përdorur për kurorëzimin e mbretërve skocezë për qindra vjet përpara se të merrej nga Eduardi I i Anglisë në 1296, gjatë Luftërave të Pavarësisë.

Ai e bëri gurin pjesë të një karrigeje të gdhendur për kurorëzimin e lisit, e cila është përdorur gjatë inaugurimit të 26 mbretërve dhe mbretëreshave në Westminster Abbey.

Në korrik 1996, Mbretëresha, së bashku me kryeministrin John Major, ranë dakord që guri i fatit të kthehej në Skoci.

Tani ai ndodhet pranë bizhuterive të kurorës së Skocisë në dhomën e kurorës së kështjellës së Edinburgut.

Mjedisi Historik i Skocisë, i cili kujdeset për “gurin e fatit”, punoi me Policinë e Skocisë për të siguruar që ai të transportohej në mënyrë të sigurt dhe të sigurt. Ai do të transportohet në një transportues special të ndërtuar kryesisht nga lisi skocez, i cili është bërë nga ekipi i brendshëm i mobilierisë së HES.

Kathy Richmond, kreu i koleksioneve dhe konservimit të aplikuar, tha se ishte një përgjegjësi e madhe për të siguruar udhëtimin e sigurt dhe kthimin e një simboli kaq të rëndësishëm kombëtar.

Zoti Yousaf tha se guri kishte një histori të pasur dhe të larmishme dhe ishte përdorur për shekuj në kurorëzime.

Guri do të kthehet në Kalanë e Edinburgut në javët pas kurorëzimit, përpara se të shkojë në Perth në 2024 për t’u vendosur në Muzeun e ri të Perthit.

You may also like