Si ndikon media mbi opinionin publik

by admin
Spread the love

“Në një epokë ku informacioni është i kudondodhur, të kuptosh ndikimin e medias është thelbësore për të dalluar faktet, për të formuar opinione të ekuilibruara dhe për të marrë pjesë në mënyrë efektive në shoqëritë demokratike”​

Roli parësor i medias në formësimin e opinionit publik

“Media luan një rol kryesor në formësimin e opinionit publik, duke inkuadruar informacionin, duke ndikuar në agjenda dhe duke përdorur teknika bindëse komunikimi. Ajo vepron si një lente përmes së cilës ne e shohim botën, duke ndikuar ndjeshëm në perceptimet, besimet dhe veprimet tona.”

“Përmes prezantimit selektiv të lajmeve dhe informacioneve, mediat mund të theksojnë tema të caktuara, duke formuar se çfarë dhe si mendojmë për botën që na rrethon”.

“Fuqia bindëse e medias, e përdorur si përmes përmbajtjes ashtu edhe përmes prezantimit, formon perceptimin e publikut për çështje të ndryshme, nga politika te shqetësimet sociale.”

Shembuj historikë

Lufta e Vietnamit (1955-1975) ishte ‘lufta e parë televizive’, ku mbulimi mediatik ndikoi ndjeshëm në opinionin publik dhe politikën.

Televizioni solli imazhe grafike dhe rrëfime nga vijat e frontit, në dhomat e ndenjes, duke ndryshuar në mënyrë dramatike perceptimin e publikut për luftën.

Pika e kthesës:

Transmetimi i Walter Cronkite në vitin 1968, ku e shpallte luftën ‘të pafitueshme’, shihet si një moment kyç në ndryshimin e opinionit publik dhe në fund, edhe të politikës.

Eshtë një shembull që thekson fuqinë e medias jo vetëm në raportimin e ngjarjeve, por në formësimin e reagimit publik dhe politik ndaj tyre.

Pranvera Arabe (2010-2012), një seri protestash antiqeveritare në botën arabe, theksoi rolin e mediave sociale në mobilizimin e opinionit publik dhe organizimin e protestave.”

Platformat si Facebook, Twitter dhe YouTube u përdorën gjerësisht për të organizuar demonstrata, për të shkëmbyer informacione dhe për të rritur ndërgjegjësimin mbi abuzimet qeveritare në vende si Tunizia, Egjipti dhe Libia.

Përdorimi i gjerë i mediave dixhitale fuqizoi qytetarët, ndikoi në opinionin publik dhe çoi në ndryshime të rëndësishme politike në disa vende.

Referendumi i Brexit i vitit 2016, ku Britania e Madhe votoi për t’u larguar nga Bashkimi Evropian, tregoi rolin e fuqishëm të medias në formësimin e opinionit publik, për një çështje politike komplekse.

Fushatat intensive mediatike nga të dyja fraksionet “Largohu” dhe “Qëndro” përdorën reklama të targetuara, media sociale dhe media tradicionale për të ndikuar në opinionin publik.

Mbulimi mediatik dhe fushatat luajtën një rol vendimtar në ndikimin e perceptimeve të votuesve dhe mediat sociale ishin të rëndësishme në fitoren e ngushtë të atyre që ishin pro largimit.

Mbulimi i Krizës së Refugjatëve Sirianë

Kriza e refugjatëve sirianë u përshkallëzua në vitin 2011 për shkak të luftës civile në Siri. Mënyra se si mediat në mbarë botën e mbuluan atë krizë humanitare ka ndikuar shumë në opinionin publik dhe reagimet e politikanëve.

Portretizime të ndryshme mediatike:

Disa media u fokusuan në aspektin humanitar, duke i portretizuar refugjatët si viktima që ikin nga dhuna dhe kanë nevojë për mbështetje dhe dhembshuri. Kjo çoi shpesh në simpati dhe mbështetje publike për programet e strehimit të refugjatëve.

Media të tjera kanë theksuar sfidat e integrimit, rreziqet e mundshme të sigurisë dhe ngarkesat ekonomike, të cilat kanë rezultuar në kundërshtimin e publikut për pranimin e refugjatëve.

Ndikimi në politikë:

Mbulimi mediatik jo vetëm që ka formësuar opinionin publik, por ka ndikuar edhe në politikat e qeverive. Shtetet ku mediat theksonin aspektin humanitar prireshin të miratonin politika më mikpritëse, kurse shtetet ku mbulimet mediatike ishin negative kanë qenë më kufizuese.

Roli i mediave sociale:

Platformat e mediave sociale kanë luajtur gjithashtu një rol, me imazhe dhe histori virale (si fotografia e Alan Kurdit në 2015) duke ndikuar thellësisht në ndërgjegjësimin dhe ndjeshmërinë e publikut ndaj refugjatëve.

You may also like