Si i ka rrezikuar fëmijët përhapja e dezinformatave për vaksinën anti-covid?

by admin
Spread the love

Pandemia ka më shumë se dy vjet që po prek botën, ndërsa fëmijët janë kursyer kryesisht nga statistikat e zeza.

Përhapja e shpejtë e variantit omicron ka çuar në numër rekord të infeksioneve dhe shtrimeve në spital të fëmijëve, dhe keqinformimi kundër vaksinave në lidhje me pasojat nga vaksinat të shërbyera për prindërit, gjithashtu kontribuon në rrezik.

Të rinjtë ende nuk kanë gjasa të vdesin nga virusi. Vaksinat reduktojnë rrezikun e sëmundjeve të rënda dhe nënat e vaksinuara mund t’ua kalojnë mbrojtjen fëmijëve të tyre. Megjithatë, për shkak të dyshimeve për vaksinat që përhapen përmes internetit, prindërit dhe fëmijët janë ende të pambrojtur.

Vasim Balan, mjek pranë Spitalit të Fëmijëve në Phoenix të SHBA-së, tha se lufta kundër dezinformatave ishte bërë pjesë e punës së tij, pavarësisht nëse ishte shqetësimi se vaksinat po zhvilloheshin shumë shpejt ose pretendime të rreme se ato mund të ndikonin në fertilitet.

“Fatkeqësisht këtë bisedë e bëjmë shpesh me prindërit kur fëmija tashmë ka përfunduar në spital”, tha ai.

Është e rëndësishme që prindërit të kuptojnë se vaksinat janë “mjeti më i rëndësishëm i mbrojtjes” dhe veçanërisht të ndihmojnë në shmangien e komplikimeve të rralla dhe të rrezikshme të sindromës inflamatore multisisteme, që mund të shfaqen te fëmijët për shkak të një infeksioni të lehtë.

Në SHBA, për shembull, vetëm 27 për qind e fëmijëve të moshës pesë deri në 11- vjeç morën dozën e parë të vaksinës. Në këtë muaj, në të njëjtin vend, u arrit kulmi i numrit të fëmijëve të shtruar, 914 prej tyre, që është një numër drastik më i lartë se rekordi i vitit të kaluar, kur në shtator 2021 ishin shtruar 342 fëmijë.

Në javën e parë të janarit, Spitali i Fëmijëve në Hjuston të Teksasit kishte 12 raste të porsalindurve në kujdes intensiv për shkak të COVID.

Të porsalindurit janë shumë të vegjël për t’u vaksinuar, por Catherine Grey pranë Departamentit të Mjekësisë Fetale në Brigham and Women’s Hospital tha se kishte prova në rritje se antitrupat u transmetuan në mënyrë të sigurt nga nëna te fëmija gjatë vaksinimit gjatë shtatzënisë. pjesërisht mbron.

Gratë shtatzëna gjithashtu hezitojnë të vaksinohen, pasi ato nuk janë përfshirë në provat klinike fillestare.

Grey thotë se sot, bazuar në të gjitha të dhënat, ai mund t’u thotë me siguri grave shtatzëna se vaksina është e sigurt si për nënën ashtu edhe për fëmijën.

“Nëse ata vërtet duan të mbrojnë fëmijët e tyre të porsalindur, mënyra më e mirë për ta bërë këtë është të vaksinohen”, thotë doktori.

I njëjti mesazh po dërgohet nga institucionet shëndetësore në mbarë botën, por mungesa e të dhënave nga fillimi i pandemisë ende po përdoret në rrjetet sociale me qëllim të dekurajimit të njerëzve nga vaksinimi.

Në postimet në Facebook dhe Twitter thuhet se numri i lindjeve të vdekura është rritur për shkak të vaksinimeve të grave shtatzëna, pavarësisht se rreziku është shumë më i lartë nëse nënat infektohen të pa vaksinuara.

Epidemiologia Carla DeSisto dhe Sasha Ellington nga Qendrat Amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve thanë se në mesin e 1.2 milion lindjeve, “nuk ka dëshmi për një rritje të shpeshtësisë së lindjeve të vdekura gjatë një pandemie”.

Por hulumtimi i tyre ka treguar se sa e rrezikshme është të infektohesh gjatë shtatzënisë.

“Krahasuar me gratë shtatzëna që nuk kanë COVID-19, ato që e marrin atë janë në rrezik më të madh të një përfundimi të pafavorshëm shtatzënie, si lindja e foshnjave të parakohshme dhe lindjet e vdekura”, thanë shkencëtarët.

Keqinformimi ka të bëjë edhe me ushqyerjen me gji, ndaj ka njoftime sipas të cilave fëmijët që ushqeheshin me gji nga nënat e vaksinuara morën skuqje dhe madje vdiqën.

Shoqata për mjekësinë e fetusit rekomandon që nënat që ushqehen me gji të vaksinohen dhe thotë se nuk ka asnjë arsye për të ndërprerë ushqyerjen me gji pas marrjes së vaksinës.

Moderatorët e grupeve private në Facebook thanë për AFP se keqinformimi është gjithnjë e më i zakonshëm në grupet për shkëmbimin dhe shitjen e qumështit të gjirit. Bethany Bristov shprehu shqetësimin për kërkesën për “qumësht pa vaksina” në një nga grupet më të mëdha të tilla.

Kjo nënë nga Nju Jorku së bashku me disa moderatorë të tjerë vendosën të ndalonin akuza të tilla dhe tani rregullat e grupit thonë: “Reklamimi dhe kërkesa për qumështin e nënave të pa vaksinuar ju rrezikon juve, fëmijët tuaj dhe komunitetin”.

Hulumtimet tregojnë përfitimet e lëkurës së nënës së vaksinuar, tha Laura Ward nga qendra e ushqyerjes me gji në Spitalin e Fëmijëve në Cincinnati.

“Në qumështin e nënave të vaksinuara janë gjetur antitrupa, që do të thotë se nënat e vaksinuara mund të kalojnë një mbrojtje të caktuar kundër COVID te foshnjat”, shtoi ajo.

“Qumështi i gjirit është i lartë në antitrupa për shkak të ekspozimit të tij ndaj vaksinave dhe/ose infeksioneve. Ai nuk i rrezikon foshnjat, por përkundrazi ndihmon në mbrojtjen e tyre,” tha Grey, duke shtuar se “shqetësimet për sigurinë e vaksinave janë të papërfillshme në krahasim me rrezikun e paraqitur nga COVID.

Lexo lajme interesante

You may also like