Shpiket ilaç unik për trajtimin e vajzës që vuan nga sëmundja vdekjeprurëse e trurit – Shqip

by admin
Spread the love

Një vajze me një sëmundje vdekjeprurëse të trurit i është dhënë një ilaç unik që u shpik nga fillimi pikërisht për të dhe në një pjesë të kohës normale.

Mila Makovec, tani e moshës tetë vjeçare, u diagnostifikua me një sëmundje fatale dhe të patrajtueshme – Batten.

Në më pak se një vit, mjekët në Spitalin e Fëmijëve Boston në SHBA krijuan ilaçin e bërë me porosi për të korrigjuar gabimet specifike në ADN-në e Milas.

Tani ajo ka shumë më pak sulme epileptike, megjithëse nuk është shëruar plotësisht.

Sëmundja Batten

Sëmundja e Batten është jashtëzakonisht e rrallë, përkeqësohet në mënyrë progresive dhe është gjithmonë fatale.

Mila ishte trevjeçare kur këmba e saj e djathtë filloi të kthehej nga brenda. Një vit më vonë ajo duhej të mbante librat afër fytyrës, pasi vizioni i saj po venitej dhe deri në moshën pesë vjeç, ajo rrëzohej herë pas here dhe ecja e saj bëhej e pazakontë.

Në moshën gjashtëvjeçare, Mila ishte e verbër, mezi fliste dhe përjetonte sulme epileptike.

Sëmundja mund të shkaktohet nga një sërë mutacionesh gjenetike që ndalojnë qelizat të jenë në gjendje të prishen dhe riciklojnë mbeturinat.

Në vend të kësaj, mbetjet ndërtohet dhe kjo mund të çojë në vdekjen e qelizave të trurit.

You may also like