Shkencëtarët zbulojnë një mbrojtës ndaj gripit të shpendëve brenda trupit tonë

by admin
Spread the love

Shkencëtarët kanë zbuluar një mbrojtës brenda trupit tonë që bllokon gripin e shpendëve të na infektojë.

Gripi i shpendëve është përfshirë në katër pandemi që nga viti 1918, duke vrarë miliona njerëz.

Hulumtimi, i udhëhequr nga Universiteti i Glasgow, tregoi se ato pandemi dhe gripi normal dimëror kishin evoluar mënyra për të kapërcyer këtë “pengesë të fuqishme”.

Ekipi mendon se së shpejti do të jemi në gjendje të parashikojmë se cili prej gripit aktualisht te zogjtë paraqet rrezikun më të madh.

Në eksperimentet laboratorike, studiuesit zbuluan një pjesë të kodit tonë gjenetik, ADN-së tonë që aktivizohet si përgjigje ndaj një infeksioni që quhet BTN3A3.

Të dhënat, të publikuara në revistën Nature, treguan se BTN3A3 u bë aktive në hundën, fytin dhe mushkëritë tona dhe se reduktonte aftësinë e gripit të shpendëve për t’u riprodhuar.

Studiuesja Dr Rute Maria Pinto tha se pothuajse të gjitha gripat e shpendëve nuk janë në gjendje ta anashkalojnë këtë mbrojtje, ato zakonisht bllokohen prej tij.

“Shumica e madhe e viruseve njerëzore dhe në fakt të gjitha viruset pandemike deri më tani, kanë rezistencë ndaj BTN3A3, por ata e kapërcejnë këtë bllokim dhe për këtë arsye infektojnë”, tha Dr Rute Maria Pinto.

Ekziston një shans i vazhdueshëm që gripi i shpendëve të kalojë te njerëzit. Ka një shumëllojshmëri të viruseve të gripit te zogjtë e egër dhe shpendët që përbëjnë një rrezik të lartë për shkak të numrit të madh të kafshëve të kultivuara dhe afërsisë së tyre me njerëzit.

Pandemia e gripit të vitit 1918 mendohet se ka filluar te zogjtë dhe vlerësohet të ketë vrarë 50 milionë njerëz. Studiuesit treguan se një formë e gripit të shpendëve të quajtur H7N9 zhvilloi nivele më të larta të rezistencës ndaj BTN3A3 në 2011 dhe 2012 përpara se të shfaqeshin rastet e para njerëzore në 2013.

Zhvillimi i mënyrave për të anashkaluar BTN3A3 është një nga hapat që mund të marrë një grip i shpendëve për të na infektuar me sukses.

Vizioni i studiuesve është të analizojnë në mënyrë rutinore ose të renditin kodin gjenetik të gripit që qarkullon aktualisht te zogjtë, të identifikojnë ato të rrezikshmet dhe t’i trajtojnë ato.

Prof Massimo Palmarini, drejtor i Qendrës për Kërkimin e Viruseve në Glasgoë, më tha: Në një të ardhme jo aq të largët, ne do të jemi në gjendje të bashkojmë të gjitha pjesët e enigmës. Mund të futen masa të synuara për të ndihmuar në kontrollin e viruseve që kanë një rrezik të lartë.

Popullatat e shpendëve në botë janë goditur nga shpërthimi më i madh i gripit të shpendëve i regjistruar ndonjëherë.

Virusi – H5N1 – ka hyrë herë pas here te njerëzit që vijnë në kontakt të ngushtë me kafshët e infektuara, por nuk është përhapur nga një person në tjetrin.


Top Channel

You may also like