Shkencëtarët zbulojnë farat që frenojnë inflamacionin dhe rrisin jetëgjatësinë

by admin
Spread the love

Studiuesit nga Kina dhe SHBA duket se janë një hap më afër deshifrimit të misterit të jetëgjatësisë, pasi kanë zbuluar se një substancë në farat e rrushit mund të zgjasë jetëgjatësinë.

Më konkretisht, injektimi i procyanidin C1 (PCC1), një kimikat që gjendet në ekstraktin e farave të rrushit, zgjati jetëgjatësinë e minjve të moshuar. Procesi i eksperimenteve dhe lidhja e kësaj substance me jetëgjatësinë është përshkruar më hollësisht në punimin e tyre të botuar në Nature Metabolism.

Në këtë përpjekje të fundit për të kuptuar procesin e plakjes, studiuesit testuan 46 ekstrakte bimore për të parë nëse ato mund të kenë veti kundër plakjes. Në këtë kërkim, ata hasën procyanidin C1 (PCC1) dhe testet e tyre fillestare treguan efektin e saj në reduktimin e numrit të qelizave të plakura në prostatën e njeriut. Qeliza të tilla dihet se kontribuojnë në procesin e plakjes.

Duke hetuar më tej efektet specifike, ata zbuluan se në doza më të ulëta parandalonte qelizat e plakura të kontribuonin në inflamacion, ndërsa në doza më të larta ato i neutralizonin plotësisht pa dëmtuar qelizat e tjera.

Studiuesit më pas administruan substancën te 171 minj, 91 prej të cilëve ishin të vjetër. Ajo që zbuluan është se në përgjithësi jetëgjatësia e minjve u rrit me 9% dhe jetëgjatësia e pjesës tjetër të jetës së tyre me 60% mesatarisht. Sa për minjtë më të rinj, studiuesit zbuluan se gjendja e tyre fizike u përmirësua.

Ata më pas administruan kimikatin te minjtë që kishin tumore kanceroze dhe zbuluan se ai i ndihmonte ato të tkurren kur u jepej në kombinim me kimioterapinë. Më në fund, ata arritën në përfundimin se e njëjta gjë ndodhi në qelizat e kancerit të njeriut të implantuara në minj.

Studiuesit vërejnë se në të gjitha testet e tyre, ata nuk gjetën dëmtime në qelizat e shëndetshme, që do të thotë se procyanidin C1 mund të jetë një trajtim premtues kundër plakjes, duke reduktuar potencialisht disa nga efektet negative të plakjes. Megjithatë, ata theksojnë se nevojiten më shumë kërkime për të testuar më tej efektivitetin e tij dhe për të siguruar që nuk ka efekte anësore.


Top Channel

You may also like