Shenjat që tregojnë se trupi juaj ka mungesë proteinash, çfarë duhet të bëni

by admin
Spread the love

Proteina është një lëndë ushqyese thelbësore. Roli i tij në trupin e njeriut është i madh.

Funksionet e tyre ndahen në kategori të gjera. Ato përbëjnë struktura të ndryshme të trupit tonë si lëkura, kockat, flokët dhe madje edhe dhëmbët. Ata gjithashtu luajnë një rol vendimtar në biokimi e cila përfshin shumë reaksione kimike që mund të ndodhin brenda trupit tuaj. Për shembull, hemoglobina, pigmenti që mbart oksigjenin brenda trupit tuaj ka proteina si një nga përbërësit e saj. Prandaj, proteina është e domosdoshme në trupin tuaj dhe gjithashtu nuk duhet të komprometohet në dietën tuaj.

Nevojat për proteina mund të ndryshojnë me moshën, peshën dhe nivelet e aktivitetit fizik. Megjithatë, marrja e rekomanduar e proteinave është 0,8 gram proteina për kilogram të peshës trupore. Kjo është kërkesa bazë ushqyese e elementit në dietën tonë të përditshme. Ndonjëherë mund të mendojmë se po hamë një dietë të ekuilibruar, por është gjithashtu e zakonshme të shohim që pjatat nuk kanë lëndë ushqyese të rëndësishme si proteinat. Simptomat e mungesës së proteinave, veçanërisht në fazat e hershme janë shumë delikate.

Si të kuptoni se nuk keni mjaftueshëm proteina

Mungesa e proteinave do të thotë që sasia e elementit që mund të konsumoni çdo ditë nuk është në gjendje të përmbushë kërkesat e trupit. Marrja e ulët e proteinave do të tregojë efektin e saj në trupin tuaj. Më poshtë janë listuar disa shenja që trupi po ju paralajmëron se keni mungesë të proteinave.

-Lëkura e fryrë mund të jetë një shenjë. Zakonisht ndodh kur ka një sasi të ulët të albuminës në gjak (një proteinë që gjendet në gjak). Kjo proteinë është e përfshirë në ruajtjen e presionit onkotik (kërkohet për të tërhequr lëngun në inde). Zvogëlimi i sasisë së kësaj proteine mund të shkaktojë akumulimin e lëngjeve në inde.

-Nëse ju ndodh që të keni mëlçi të yndyrshme në raportet tuaja mjekësore, mund të jetë një shenjë. Mund të shkaktohet nga sinteza e dobët e proteinave që transportojnë yndyrë.

-Shenjat më të lehta për t’u vënë re janë në flokët dhe thonjtë tuaj. Hollimi i flokëve, humbja e volumit dhe thonjtë e brishtë mund të jenë një shenjë e mungesës së proteinave.

-Muskujt janë një depo e madhe e proteinave. Nëse vëreni disa humbje të muskujve, mund të jetë një shenjë.

-Kockat e dobësuara ose të prirura për thyerje mund të jenë një shenjë.

-Nëse keni mungesë të proteinave, mund të jeni në një rrezik më të lartë të infeksioneve. Mungesa e proteinave dëmton sistemin tuaj imunitar. Në fakt, mund të rrisë ashpërsinë e sëmundjes.

-Marrja e ulët e proteinave mund t’ju bëjë të hani më shumë

Është interesante se mungesa e rëndë e proteinave karakterizohet nga humbja e oreksit, por studimet kanë treguar se kur mungesa është e lehtë, trupi juaj mund të përpiqet të rrisë oreksin tuaj për të përmbushur mungesën e proteinave. Sipas disa studimeve, marrja e dobët e proteinave shoqërohet gjithashtu me shtim në peshë dhe obezitet pasi oreksi i rritur do t’i nxisë njerëzit të konsumojnë më shumë ushqime që mund të mos jenë të pasura me proteina, por mund të jenë të larta në kalori.


Top Channel

You may also like