Sa është më i rrezikshëm varianti i ri i Covid-19 Omicroni nga Delta, shkencëtarët shfaqin grafikën për numrin e efekteve të mutacionit

by admin
Spread the love

Shkencëtarët italianë kanë prezantuar fotografinë që tregon mutacionet e variantit të ri të koronavirusit – Omicron, shkruan Ansa.

Për të besohet se ka gjenezën në Afrikën e Jugut, e ky variant tashmë ka alarmuar shumë vende në mbarë botën, transmeton Telegrafi.

Ilustrimi i variantit të ri që të shtunën e prezantoi spitali italian Bambino Gesu, shfaq Omicronin krahas variantit Delta – një prej varianteve më ngjitës të coronavirusit.

Varianti Omicron ka dukshëm më shumë mutacione sesa Delta, në veçanti në rajonet që në mënyrë të drejtpërdrejtë ka pasur kontakt me qelizat e njeriut. Vatrat e mutacionit janë shënjuar me ngjyrë të kuqe në fotografinë që e kanë zbuluar shkencëtarët.

“Kjo është fotografia në spektrin e gjerë, është një model i bërë në laborator”, tha përfaqësuesi i spitalit.

Ndryshimet sugjerojnë që virusi ndoshta është përshtatur mirë te njerëzit, kështu të paktën pretendojnë shkencëtarët. Megjithatë, është herë të thuhet nëse këto mutacione së bashku e bëjnë Omicronin më të rrezikshëm krahasuar me variantet paraprake të coronavirusit.

Varianti i ri, që Organizata Botërore e Shëndetësisë të premten e cilësoi si “variant shumë brengosës”, për herë të parë u zbulua në Botsvanë në fillim të këtij muaji.

Besohet se ky variant tashmë është bërë dominues në një prej rajoneve të Afrikës së Jugut, duke luftuar me variantet e tjera të coronavirusit.

Varianti i ri tashmë është përhapur edhe jashtë kontinentit të Afrikës, ku në Hong Kong, Izrael, Belgjikë, Gjermani dhe Britani të Madh janë konfirmuar rastet e para, e në vendet e tjera po hetohen dyshimet me infeksione të këtij varianti.

Omicroni tashmë ka nxitur kufizime të reja, ku 27 shtatë vendet anëtare të BE-së kanë ndërprerë trafikun ajror me shtatë vendet e Afrikës së Jugut.

Vendet jashtë bllokut, përfshirë SHBA-të dhe Britaninë e Madhe, kanë aplikuar kufizime të ngjashme, derisa Izraeli po vazhdon me masat më të ashpra deri më tani – duke ua ndaluar hyrjen në këtë vend të gjithë të huajve.

Lexo lajme interesante

You may also like