Rusia nuk lë anijet të kalojnë, Ukraina ndalon operacionet në portin Pivdennyi

by admin
Spread the love

Ukraina ka ndërprerë operacionet në portin e Pivdennyi, pasi Rusia nuk lejon anijet të hyjnë brenda tij.

Kjo ndërprerje e shkëput në mënyrë efektive portin nga një marrëveshje që lejon eksporte të sigurta të grurit të Detit të Zi.

Marrëveshja e nënshkruar nga Rusia dhe Ukraina në korrik dhe e zgjatur javën e kaluar për dy muaj,  synon të garantojë eksportin e sigurt të drithërave dhe produkteve ushqimore gjatë kohës së luftës nga tre porte ukrainase – Odesa, Chornomorsk dhe Pivdennyi.

Dje OKB-ja, e cila së bashku me Turqinë ndërmjetësoi marrëveshjen dhe zgjatjen e saj, shprehu shqetësimin e Pivdennyi, pranë Odesës në Detin e Zi, nuk kishte marrë asnjë anije që nga 2 maji sipas marrëveshjes.

“Formalisht, porti i Pivdennyi është në Iniciativë, por në fakt ai nuk ka qenë atje për një muaj. Nuk ka flotë hyrëse,” tha zëvendësministri ukrainas i rinovimit, Yuriy Vaskov.

Rusët “kanë gjetur tani një mënyrë efektive për të reduktuar ndjeshëm eksportet e grurit [ukrainas] duke përjashtuar nga nisma portin e Pivdennyi, i cili trajton anije të tonazhit të madh.”

Vaskov tha se masa ishte një “shkelje e rëndë” e marrëveshjes.

Sipas marrëveshjes, të gjitha anijet e destinuara për në portet e Ukrainës duhet të inspektohen nga një ekip i përbashkët duke përfshirë inspektorë rusë, por zoti Vaskov tha se inspektorët rusë kanë refuzuar të inspektojnë anijet e destinuara për në Pivdenniy që nga 29 prilli.


Top Channel

You may also like