Rusia armë bërthamore në hapësirë? Republikanët paralajmërim për kërcënim të sigurisë kombëtare

by admin
Spread the love

Këshilltari i Sigurisë Kombëtare të Shtëpisë së Bardhë dhe ligjvënësit kryesorë në Capitol Hill u përpoqën të zbusnin shqetësimet e publikut të mërkurën pasi kryetari i Komitetit të Inteligjencës së Dhomës së Përfaqësuesve paralajmëroi për një “kërcënim të sigurisë kombëtare” lidhur me një “aftësi ushtarake të huaj destabilizuese aq serioze sa presidenti Joe Biden duhet të deklasifikojë të gjitha informacionet në lidhje me të”.

Dy burime të njohura me diskutimet në Capitol Hill thanë se inteligjenca ka të bëjë me Rusinë që dëshiron të vendosë një armë bërthamore në hapësirë. Sipas ABCNews, aftësia ushtarake nuk do të ishte për të hedhur një armë bërthamore në Tokë, por për t’u përdorur ndoshta kundër satelitëve.

Megjithatë, “është shumë shqetësuese dhe tepër sensitive si informacion,” tha një burim, duke e konsideruar atë problematike. Ndërsa nuk e trajtuan drejtpërdrejt temën, shumë anëtarë të Kongresit e përshkruan shpejt çështjen si serioze pa ndezur alarmin publik.

“Ne do të punojmë së bashku për të adresuar këtë çështje, pasi ne bëjmë të gjitha çështjet e ndjeshme që janë të klasifikuara,” u tha kryetari i Dhomës së Përfaqësuesve Mike Johnson gazetarëve në Kapitol të mërkurën pasdite.

“Por ne thjesht duam t’i sigurojmë të gjithë që gjithçka është nën kontroll,” tha ai.

Republikani Jim Himes, një demokrat nga Connecticut dhe anëtar i rangut në Komitetin e Zbulimit të Dhomës së Përfaqësuesve, i bëri jehonë deklaratës, duke e quajtur paralajmërimin “të rëndësishëm, por jo shkak për panik”.

Për sa i përket nëse mund të deklasifikohen më shumë për këtë çështje, ky është një diskutim i vlefshëm, por nuk është një diskutim që duhet bërë publikisht”, tha Himes.

Më herët të mërkurën, përfaqësuesi republikan i Ohajos, Mike Turner, kryetar i Komitetit të Zbulimit të Dhomës së Përfaqësuesve, tha në një deklaratë se paneli i tij kishte “vënë në dispozicion të të gjithë anëtarëve të Kongresit informacionin në lidhje me një kërcënim serioz të sigurisë kombëtare”.

“Unë po kërkoj që presidenti Biden të deklasifikojë të gjitha informacionet në lidhje me këtë kërcënim, në mënyrë që Kongresi, administrata dhe aleatët tanë të mund të diskutojnë hapur veprimet e nevojshme për t’iu përgjigjur këtij kërcënimi”- tha Turner.

Ai tha se po i bënte informacionet mbi këtë çështje të disponueshme për të gjithë anëtarët e Dhomës në përputhje me rregullat e dhomës. Ligjvënësit mbërritën në hapësirën e komisionit gjatë gjithë pasdites për të parë informacionin e papërpunuar për paralajmërimin e Turner, brenda një objekti të sigurt në bodrumin në Kapitol.

Është shqetësuese,” tha më pas Përfaqësuesi Bruce Westerman, R-Ark., megjithëse ai nuk adresoi ndonjë detaj shtesë.

Një letër dërguar anëtarëve të Kongresit nga Turner dhe Himes, e marrë nga ABC News, tregonte se kërcënimi është i lidhur me “një aftësi ushtarake të huaj destabilizuese që duhet të njihet nga të gjithë politikëbërësit e Kongresit”.

Këshilltari i Sigurisë Kombëtare i Shtëpisë së Bardhë, Jake Sullivan tha në konferencën për shtyp të së mërkurës se ai kishte planifikuar tashmë një takim të klasifikuar me udhëheqjen e Kongresit përpara kërkesës së Turner.

Pavarësisht presionit të medies për të marrë më tepër informacion mbi kërkesën e inteligjencës, Sullivan nuk pranoi të thoshte konkretisht nëse takimi i së enjtes do të jetë për të diskutuar kërcënimin e raportuar.

Ai gjithashtu nuk pranoi të jepte detaje të mëtejshme për këtë, përtej fjalës se, në përgjithësi, “amerikanët e kuptojnë se ka një sërë kërcënimesh dhe sfidash në botë me të cilat po përballemi çdo ditë”, siç është terrorizmi. “Unë jam i bindur se Presidenti Biden, në vendimet që ai po merr, do të garantojë sigurinë e popullit amerikan,” tha Sullivan.

“Unë kontaktova në fillim të kësaj jave me udhëheqës të të dyja partive në të dy dhomat e Kongresit dhe anëtarëve të rendit të inteligjencës për t’u ofruar për një informim personal… dhe në fakt ne caktuam një konferencë për katër anëtarët e Shtëpisë së Bandës së Tetëve nesër”- tha Sullivan, duke shtuar se: “Kështu që unë jam pak i befasuar që kongresmeni Turner doli sot.”

Sullivan tha se Shtëpia e Bardhë “ka shkuar më tej dhe në mënyra më kreative, më strategjike e ka trajtuar deklasifikimin e inteligjencës në interesin kombëtar të Shteteve të Bashkuara se çdo administratë në histori. Kështu që ju patjetër nuk do të gjeni një mosgatishmëri për të beje ate.”

“Por vetëm për të qenë të qartë, Turner e quan atë një çështje urgjente në lidhje me një aftësi ushtarake të huaj destabilizuese,” pyeti shefja e ABC News korrespondentja e Shtëpisë së Bardhë, Mary Bruce. “A jeni të vetëdijshëm se ekziston një kërcënim serioz që po shfaqet këtu të cilit ai po i referohet?”

E bëra këtë për të krijuar një takim… Ne do ta kemi atë bisedë nesër,” tha Sullivan në konferencë. “Nuk do të them asgjë më tej.”


Top Channel

You may also like