Rubla bie në nivele të ulëta rekord ndërsa stoqet ruse rriten nën vështrimin e bankës qendrore

by admin
Spread the love

Rubla u forcua të premten pasi arriti nivelet më të ulëta të të gjitha kohërave në seancën e mëparshme kur Rusia filloi pushtimin e Ukrainës, ndërsa indekset e aksioneve u rritën ndjeshëm pas rënies së tyre më të madhe njëditore në rekord. Asnjë aset rus nuk mbeti i padëmtuar në shitjet e mëdha të enjten. Luftimet në Ukrainë vazhduan edhe të premten. Në orën 0722 GMT, rubla fitoi 2.3% kundrejt dollarit në 83.30 pasi arriti një rekord të ulët prej 89.60 në tregtimin shumë të paqëndrueshëm të enjten.

Kundrejt euros, rubla u forcua 2.3% për të tregtuar me 93.49, duke arritur të enjten në nivelin më të ulët historik prej 101.03 në tregun ndërbankar. Monedha u mbështet nga ndërhyrjet e para të monedhës së bankës qendrore ruse që nga viti 2014, kur Rusia aneksoi Krimenë nga Ukraina.

Tregu pret më shumë veprime nga banka qendrore, e cila duhet të trajtojë rreziqet inflacioniste. Dobësimi i rublës pas pushtimit të Ukrainës pritet të dëmtojë standardin e jetesës në Rusi dhe të nxisë inflacionin që tashmë është afër 9%. Banka qendrore mund të kryejë tani një rritje të paplanifikuar të normës së interesit, siç bëri në fund të vitit 2014, kur rriti normën bazë në 17% nga 10.5% në orët e vona të natës mes një rubla në rënie, thonë analistët.

Banka qendrore mund të rrisë normën me 2-3 pikë përqindjeje në të ardhmen e afërt, duke synuar të mbajë rublën afër 80 për dollarin dhe 90 për euron. Banka qendrore, e cila synon inflacionin në 4%, pritej të konsideronte rritjen e normave në mbledhjen e saj të ardhshme të bordit më 18 mars. Tregu po tret gjithashtu sanksione të reja të ashpra perëndimore kundër Rusisë.

Lëvizjet nuk e shkëputën Rusinë nga sistemi global i pagesave ndërbankare SWIFT ose shënjestrimin e eksporteve të saj të naftës dhe gazit, dhe Rusia ka shpenzuar shtatë vitet e fundit duke krijuar mbrojtje të frikshme financiare.

Por analistët thanë se ekonomia ruse nuk ka gjasa t’i rezistojë sulmit të sanksioneve të koordinuara nga Perëndimi në afat të gjatë. Indekset ruse të aksioneve pësuan humbje të mëdha pas rënies rekord njëditore të së enjtes. Indeksi RTS i shprehur në dollarë u rrit me 27.5% në 947.7. Indeksi rus MOEX me bazë rubla fitoi 22.5% në 2520.9 pikë, duke u larguar nga niveli i tij më i dobët që nga fillimi i vitit 2016 prej 1.681.55 që arriti të enjten

Lexo lajme interesante

You may also like