Rrjedhja e informacionit nga dokumente të klasifikuara/ “Forcat speciale perëndimore brenda Ukrainës”

by admin
Spread the love

Prezenca e forcave speciale perëndimore në Ukrainë ka qenë subjekt i spekulimeve për më shumë se një vit.

Por nuk është konfirmuar kurrë, deri më tani, sipas BBC.

Departamenti Amerikan i Mbrojtjes është ende duke u marrë me pasojat e një prej rrjedhjeve më të mëdha të materialeve të klasifikuara në vitet e fundit, shumica e të cilave lidhet me luftën në Ukrainë.

Dokumentet, disa të shënuara si “tepër sekret”, paraqesin një pamje të detajuar të luftës, duke përfshirë detaje shumë të ndjeshme të përgatitjeve të Ukrainës për një kundërofensivë pranverore kundër forcave ruse.

Një dokument ka ngjallur interes të gjerë. Ai thotë se Mbretëria e Bashkuar është në mesin e një numri vendesh me forca speciale që veprojnë në Ukrainë. Sipas dokumentit, të datës 23 mars, Britania e Madhe ka kontigjentin më të madh (50), e ndjekur nga Letonia (17), Franca (15), SHBA (14) dhe Holanda (1).

Dokumenti nuk thotë se ku ndodhen forcat apo çfarë po bëjnë. Prania e forcave speciale në Ukrainë mund të kapet nga Moska, e cila muajt e fundit ka argumentuar se nuk po përballet vetëm me Ukrainën, por edhe me NATO-n.

Në përputhje me politikën e saj standarde për çështje të tilla, Ministria e Mbrojtjes e Mbretërisë së Bashkuar nuk ka komentuar, por në një postim në Twitter të martën tha se rrjedhja e informacionit të supozuar të klasifikuar kishte demonstruar atë që ajo e quajti një “nivel serioz pasaktësie”.

“Lexuesit duhet të jenë të kujdesshëm në marrjen e akuzave që kanë potencial për të përhapur dezinformata”, tha ai.

Ai nuk shtjelloi, apo sugjeroi se cilat dokumente specifike i referohej. Megjithatë, zyrtarët e Pentagonit citohen të kenë thënë se dokumentet janë reale.

Një dokument, i cili detajonte numrin e viktimave të në Ukrainë nga të dyja palët, dukej se ishte kontrolluar.

Forcat speciale të Mbretërisë së Bashkuar përbëhen nga disa njësi ushtarake elitare me fusha të veçanta ekspertize dhe konsiderohen si ndër më të aftat në botë.

Qeveria britanike ka një politikë për të mos komentuar forcat e saj speciale, në kontrast me vendet e tjera, përfshirë SHBA-në.

Mbretëria e Bashkuar ka qenë e zhurmshme në mbështetjen e saj për Ukrainën dhe është donatori i dytë më i madh pas SHBA-së për ndihmën ushtarake për Kievin.


Top Channel

You may also like