Rritje e eksportit amerikan të armëve me 49 për qind – Shqip

by admin
Spread the love

Shitjet e pajisjeve ushtarake amerikane për qeveritë e huaja u rritën 49 për qind në 205.6 miliardë dollarë në vitin e fundit fiskal, i cili përfundoi më 30 shtator, tha të mërkurën Departamenti i Shtetit i SHBA.

Shitjet e miratuara për këtë vit përfshinin avionë luftarakë F-15ID me vlerë 13.9 miliardë dollarë për Indonezinë, 6.9 miliardë dollarë anije luftarake me shumë funksione në Greqi dhe 6 miliardë dollarë tanke M1A2 Abrams në Poloni, raporton Reuters.

Ka dy mënyra kryesore se si qeveritë e huaja blejnë armë nga kompanitë amerikane: shitjet e drejtpërdrejta komerciale të negociuara midis qeverisë dhe kompanisë dhe shitjet e huaja ushtarake në të cilat qeveria e huaj zakonisht kontakton një zyrtar të Departamentit të Mbrojtjes në ambasadën e SHBA në kryeqytetin e saj.

Kërkohet miratimi i qeverisë amerikane

Të dyja kërkojnë miratimin e qeverisë amerikane.

Shitjet direkte nga kompanitë amerikane në vitin fiskal 2022 u rritën 48.6 për qind në 153.7 miliardë dollarë krahasuar me 103 dollarë në 2021, ndërsa shitjet e rregulluara nga qeveria e SHBA u rritën 49.1 për qind në 51.9 miliardë dollarë, krahasuar me 34.8 në vitin e kaluar, pretendon Departamenti i Shtetit.

Në vitin e kaluar, shitjet ishin 138 miliardë dollarë. /tesheshi.com/

You may also like