Qyteti i Bernës paralajmëroi për lypës nga Europa Lindore – politikanët këtë e konsiderojnë si “raciste”

by admin
Spread the love

Qyteti i Bernës bëri thirrje që të mos jepen para për lypësit e Europës Lindore, sepse ata mund të jenë pjesë e bandave të organizuara. Sipas këshilltarëve të qytetit, kjo është “stigmatizuese”

Në dhjetor, qyteti i Bernës bëri thirrje që të mos jepen para për lypësit nga Europa Lindore. Ata po futen me kontrabandë në Zvicër nga bandat me një strukturë të rreptë hierarkike. Më pas, lypësit do të duhej t’i jepnin bandës paratë që fitojnë. “Lufta kundër trafikimit të qenieve njerëzore është një qëllim i deklaruar politik. Lypja e organizuar e bandave është një formë e saj dhe kjo është arsyeja pse ne po marrim masa kundër saj”, tha Reto Nause, drejtor i sigurisë në qytetin e Bernës.

Anëtarët e këshillit të qytetit, Lea Bill (Aleanca e Gjelbër Bern) dhe Sofia Fisch (Juso Stadt Bern), tani kritikojnë ashpër kërkesën e qytetit të Bernës dhe e përshkruajnë atë si “thirrje raciste dhe stigmatizuese”. Përveç kësaj, ata kanë dorëzuar një mocion të enjten së bashku me nënshkruesit e tjerë, siç raporton portali i lajmeve “Capital”.

Në mocion, ata kërkuan një studim të porositur nga qyteti i Bernës, i cili tregon shkallën në të cilën trafikimi i qenieve njerëzore luan një rol te lypësit e Evropës Lindore. Përveç kësaj, duhet të shqyrtohet se sa efektive dhe sa të aksesueshme janë ofertat e qytetit të Bernës për lypës. “Rrëfimi i përsëritur i bandave të organizuara të lypsarëve nuk është i dokumentuar dhe për këtë arsye është stigmatizues”, shkruajnë mocionistët, transmeton portali Shtegu.

“Thirrja është shumë problematike sepse lypja është një e drejtë njerëzore dhe përgjithësisht e lejuar”, tha Bill për “20 Minuten”. “Një apel i tillë mund të ketë një ndikim negativ për të gjithë lypësit që varen nga paratë. Popullsia vështirë se mund të dallojë se kush i përket ‘këtyre lypsarëve’ dhe kush jo”.

Për më tepër, thirrja është problematike sepse riprodhon historinë e bandave të organizuara të lypsarëve “dhe kjo tashmë është vërtetuar disa herë si e pasaktë”, thotë Bill. “Prandaj thirrja është gjithashtu raciste, sepse të gjithë lypsat nga Europa Lindore gjykohen në një mënyrë të përgjithshme dhe përballen me paragjykime të përgjithshme.” Sipas këshilltarit bashkiak, është e arsyeshme të supozohet se nuk duhet luftuar kryesisht lypja e organizuar, por investimi për uljen e varfërisë.

Edhe në Bazel kishte dyshime se lypsa nga Rumania vinin nga bandat e organizuara. Një sondazh nga SRF tregoi se shumë nga lypësit janë nga e njëjta familje. Megjithatë, të intervistuarit mohuan të jenë pjesë e një bande të organizuar. Lypja është ndaluar plotësisht në Bazel që nga shtatori 2021.

Në një intervistë për “20 Minuten”, një grua lypsare tha se erdhi në Zvicër për të kërkuar punë dhe ende po përpiqet të gjejë një punë. Michael Derrer, i cili njeh Rumaninë, e gjykoi këtë deklaratë si skeptike. Ai tha: “Këtë e shoh si justifikim që gruaja të mos thotë se ka ardhur në Zvicër vetëm për të lypur”. Ai është i bindur se ky është rasti me shumicën e lypsarëve rumunë. Për shkak se këta njerëz nuk janë të regjistruar askund, nuk kanë vendbanim të përhershëm dhe mezi flasin gjermanisht, në përgjithësi është e vështirë për ta të gjejnë punë.

“Banda të organizuara” – Berna paralajmëron për lypës nga Europa Lindore

You may also like