Qindra rabinë amerikanë, kundër koalicionit të Netanyahut – Shqip

by admin
Spread the love

Më shumë se 330 rabinë amerikanë kanë njoftuar se nuk do të lejojnë anëtarët e partive ultra të djathta izraelite nga koalicioni i ri qeverisës i Benjamin Netanyahut të flasin në sinagogat e tyre dhe se do të lobojnë për t’i penguar ata të flasin në komunitetet e tyre.

Në një letër të hapur, ata njoftuan se nuk do të ftojnë në kongregacionet dhe organizatat e tyre anëtarët e partisë së Sionizmit Fetar, e cila garoi në zgjedhjet parlamentare në Izrael më 1 nëntor së bashku me partitë e Pushtetit Hebraik dhe Noam.

Të mërkurën, Netanyahu njoftoi se kishte formuar një koalicion qeverisës që përfshin të gjitha këto parti.

Pesë sugjerime

Agjencia Telegrafike Hebraike (JTA) kujton se ministrat e qeverisë izraelite ndonjëherë flasin në sinagogat amerikane për të fituar mbështetje për iniciativat dhe idetë e tyre.

Megjithatë, është e paqartë nëse udhëheqësit e Sionizmit Fetar, të cilët kritikojnë ashpër hebrenjtë joortodoksë, do të pranonin ftesa nga kongregacionet konservatore dhe reformuese, përveç atyre të tjera joortodokse, nëse do të ftoheshin.

Letra rendit pesë propozime të Sionizmit Fetar që gjykohet se shkaktojnë dëme të pariparueshme në marrëdhëniet midis Izraelit dhe diasporës hebreje, duke përfshirë ndryshimin e Ligjit të Kthimit (imigrimi i hebrenjve, të konvertuarit në judaizëm dhe pasardhësve të tyre në Izrael), heqja e të drejtës së anëtarëve të Komuniteti LGBTQ, mundësia e rrëzimit të vendimeve të Gjykatës së Lartë nga Parlamenti, aneksimi i Bregut Perëndimor të pushtuar dhe dëbimi i qytetarëve arabë që kundërshtojnë qeverinë izraelite.

Për momentin nuk dihet nëse do të miratohen të gjitha këto propozime dhe Netanyahu shprehu besimin se ai do të përcaktojë politikën “për të sunduar dhe udhëhequr”.

Agjencia JTA përmend Itamar Ben-Gvir, liderin e Forcave Hebraike, i cili pritet të kontrollojë policinë, dhe u dënua, ndër të tjera, për mbështetje të grupeve terroriste izraelite dhe për deklarata nxitëse për popullsinë arabe të Izraelit.

“Homofob krenar”

Përveç kësaj, ai deklaron se Betselel Smotrich është akuzuar nga forcat izraelite të sigurisë për komplot sulmesh ndaj palestinezëve dhe se do të monitorojë vendbanimet hebraike në Bregun Perëndimor të pushtuar, dhe se Avi Maoz është një i vetëshpallur “homofob krenar” dhe etiketon forma liberale të Judaizmi “i errët”.

Disa organizata hebreje amerikane u shprehën kundër përfshirjes së fraksioneve ekstremiste në qeveri ndërsa Netanyahu po negocionte me ta dhe pasi ai njoftoi se kishte arritur një marrëveshje, duke përfshirë Lidhjen Anti-Shpifje (ADL), lëvizjet kryesore neo-ortodokse, Partnerët për një Izrael Progresiv, JStreet, Amerikanët për Paqen Tani.

Grupet ortodokse nuk janë shprehur ende, dhe Komiteti i Marrëdhënieve Publike të Amerikës dhe Izraelit (AIPAC) tha ndryshe se shteti hebre ka treguar se është një “demokraci e fortë”. Administrata e presidentit amerikan Joe Biden ka njoftuar se do të gjykojë qeverinë izraelite bazuar në politikat e saj, jo individët brenda saj. /tesheshi.com/

You may also like