Pse u pranua plani franko-gjerman – Shqip

by admin
Spread the love

Kryeministri i Kosovës Albin Kurti tha sot në seancën e Kuvendit të Kosovës, ku po dorëzon raportin për dialogun ndërmjet Kosovës dhe Serbisë, se propozimi franko-gjerman u pranua, sepse në të kundërtën Kosova do të hynte në konfrontim me aleatët.

Kurti u tha përfaqësuesve se në takimin e 20 janarit në Prishtinë, emisarët ndërkombëtarë e kanë bërë të qartë se ky propozim është shumë afër formatit “merre ose lëre”.

“Më 20 janar 2023, emisarët ndërkombëtarë që shoqëruan ndërmjetësuesin Lajçak, pra emisarët amerikanë, gjermanë, francezë dhe italianë, më dhanë disa qëndrime në këtë takim të fundit. Më kanë bërë të qartë se propozimi kryesor është afër formatit ‘lëre ose merr’”, tha ai.

Gjashtë parime

“Qëndrimi i tyre ishte se i gjithë aparati diplomatik dhe politik i vendeve nga vijnë emisarët është vendosur në mbështetje të anëtarësimit të Kosovës në organizatat ndërkombëtare dhe nuk mund të presim një ‘Jo’ nga Kosova sepse do të hynin në rrugën e konfrontimit me to”, tha kreu i qeverisë së Kosovës.

Sipas tij, Qeveria e Kosovës e ndërtoi qasjen e saj strategjike ndaj dialogut në dy qëllime fillestare, njëra prej të cilave ishte përfundimi i praktikës së përfshirjes së çfarëdo çështjeje potencialisht kontestuese ndërmjet palëve në dialog.

Ai tha se qëndrimi i Kosovës është prezantuar në takimin e gushtit të vitit të kaluar në Bruksel, ku është thënë se maksimumi që mund të diskutohet është problemi i zbatueshmërisë së marrëveshjeve të nënshkruara, dhe hapja e një kapitulli të procesit negociator për ndërtimin e marrëdhënieve të mira fqinjësore me jashtë.

Në fjalën e tij para përfaqësuesve, Kurti tha gjithashtu se Bashkimi i Komunave me shumicë serbe (ZSO) nuk mund të formohet nëse nuk respektohen gjashtë parimet që ai i prezantoi në seancën e kaluar të Kuvendit të Kosovës.

Vlerat e qarta dhe një gjuhë universale

Duke folur për përmbajtjen e propozimit franko-gjerman, Kurti tha se për herë të parë është i fokusuar në marrëdhëniet e jashtme të Kosovës dhe se ka vlerë të qartë dhe gjuhë universale.

“Propozimi bazohet në marrëveshjen franko-gjermane. Propozimi përcaktonte njohjen e palëve dhe parimin e integritetit territorial. Propozimi përfshinte heqjen dorë nga obstruksioni i Kosovës në ndonjë organizatë ndërkombëtare. Propozimi përfshinte njohjen e dokumenteve, përfshirë pasaportat. Propozimi përmbante dy norma lidhur me të drejtat e komunitetit serb. Dhe pika e fundit parashikonte rregullin për zbatimin e marrëveshjeve të arritura”.

Kurti tha se ai dhe Qeveria e Kosovës kanë vlerësuar se ky propozim është një bazë e mirë për vazhdimin e dialogut dhe arritjen e marrëveshjes.

“Arsyet për këtë janë se propozimi për herë të parë parashikonte marrëdhënie të jashtme. Së dyti, ai parashikoi reciprocitetin. Propozimi zbatohet pothuajse për çdo dispozitë të reciprocitetit. Pastaj propozimi ka një gjuhë të qartë. Së katërti, për herë të parë propozimi parashikonte njohjen faktike të palëve. Propozimi përmbante një marrëveshje përfundimtare për njohje reciproke që do të arrihet në të ardhmen e afërt”, tha ai. /tesheshi.com/

You may also like