Pse gratë përballen me depresion pas lindjes

by admin
Spread the love

Sistemi imunitar mund të fshihet pas depresionit post partum që prek të paktën 15 % të grave. Duket se një skuqje e disa zonave të trurit që shërbejnë si rregullator të humorit pas shtatzënisë, ndikon pikërisht në ato simptoma si lodhje e madhe, demotivim i zgjatur dhe vështirësi për të krijuar lidhje me beben.

Pavarësisht se deri më sot kërkimet ishin përqendruar në shkaqe të tjera, kryesisht në ndryshimet hormonale, në kongresin vjetor në San Diego mbi Neuroshkencën, u prezantua edhe idea e re.

Ky është studimi i parë që fokusohet pikërisht në lidhjen e stresit, sistemit imunitar, trurit dhe depresionit.

Nga analizat që janë kryer ka rezultuar se femrat që kishin stres, ankth dhe shqetësim psikologjik gjatë shtatzënisë, kishin tendencën të vuanin plotësisht nga depresioni pas lindjes. Në rastin se shtatzënia është e qetë, kjo simptomë nuk shfaqet. Dhe është pikërisht stresi çelësi i misterit, pasi ndikon në luhatjen e funksioneve të veçanta të qelizave imunitare të trurit.

You may also like