Problemet me shikimin, çfarë po bëjmë gabim?

by admin
Spread the love

“Të parit e kompjuterit ose televizorit gjatë gjithë ditës do t’ju prishë sytë,” kjo jo gjithmonë është e vërtetë.

Shumë kohë para ekranit mund t’i lodhë sytë tuaj, t’i thatë ata dhe t’ju japi dhimbje koke.

Por nuk ka asnjë provë shkencore që ato veprime çojnë në dëmtime të përhershme. Por, është një ide e mirë për të bërë shpesh pushim.

Ndiqni rregullin 20-20-20. Çdo 20 minuta, hiqni sytë nga ekrani. Përqendroni sytë në një objekt të paktën 20 hapa larg për 20 sekonda.

“Nëse nuk keni probleme kur lexoni ose i jepni makinës, nuk ka arsye për të kontrolluar sytë.”- E Pavërtetë

Ju nuk mund ta kuptoni rënien e shikimit derisa ndodh dëmtimi. Sëmundjet serioze të syrit që vijnë me moshën, si glaukoma dhe perdet e syrit, shpesh fillojnë në moshën e mesme.

Bëni kontrollin e syve çdo 1 deri në 2 vjet. AgroWeb.org ju tregon se kjo është mënyra më e mirë për të gjetur problemet e shikimit dhe për t’i trajtuar ato sa më herët që të jetë e mundur.

“Pirja e duhanit rrit rrezikun e zhvillimit të perdeve të syrit.”- E Vërtetë

Nëse keni pirë duhan kur ishit të rinj, keni më shumë gjasa t’ju ndodhin perdet e syrit kur jeni më të vjetër.

“Nëse shihni hije rreth dritave është normale.”- E Pavërtetë

Nëse shihni hije, shkoni menjëherë te mjeku i syve. Të parit e hijeve sinjalizon probleme serioze të syve si katarakta, ku vizioni juaj bëhet i vrenjtur, ose glaukoma, ku presioni i gjakut rritet në sy dhe mund të shkaktojë verbëri.


Top Channel

You may also like