​Priten tensione në kongresin e UEFA-së, shkak reformat e propozuara nga Ceferin

by admin
Spread the love

Kongresi i UEFA-s këtë të enjte pritet të zhvillohet në një atmosferë jashtëzakonisht të tensionuar. Vendimi i Gjykatës Evropiane të Drejtësisë në favor të Superligës dhe thirrja e Aleksander Ceferin për një reformë të statutit që do t’i lejonte atij të zgjaste mandatin e tij deri në vitin 2031 do të jenë temat kryesore të diskutimit.

Të gjitha kongreset janë të rëndësishme, por disa tërheqin më shumë vëmendje se të tjerët. Ky është rasti me Kongresin e 48-të të zakonshëm të UEFA-s, i cili po zhvillohet aktualisht në Paris. Organi suprem qeverisës i UEFA-s po mblidhet pas pengesës së fundit ndaj interesave të UEFA-s nga Gjykata Evropiane e Drejtësisë (ECJ), e cila vendosi se UEFA kishte keqpërdorur pozitën e saj dominuese për të parandaluar çdo iniciativë shkëputëse dhe krijimin e një gare rivale për Ligën e Kampionëve.

Këto zhvillime kanë krijuar një atmosferë jo të qetë mes 55 shoqatave anëtare të mbledhura në qendrën e konferencave Maison de La Mutualité në kryeqytetin francez. Dorëheqja e Zvonimir Boban nga posti i tij si drejtor i futbollit më 25 janar ekspozoi një përçarje brenda organizatës të shkaktuar nga manovrat e sllovenit Aleksander Ceferin.

Ndryshimi i propozuar në statut do të nënkuptonte që kufiri prej tre mandatesh i përcaktuar në tekst nuk do të zbatohej për Presidentin e parë të UEFA-s, pasi ai hyri në fuqi pasi ai kishte marrë tashmë detyrën si President i UEFA-s. Me fjalë të tjera, dispozitat statutore nuk do të zbatoheshin në mënyrë retroaktive për mandatin e tij të parë, pasi fillimi i atij mandati i parapriu reformës së nënshkruar siç duhet që vendosi kufirin e mandatit presidencial.

Një tjetër reformë e mundshme është heqja e kufirit të moshës 70 vjeç për zgjedhje apo rizgjedhje në Komitetin Ekzekutiv. Teknikisht, kjo është një reformë, pasi ndryshon ndjeshëm aksesin në pozicion. Pavarësisht nga emri i vendosur në rregullore, ajo është e qartë dhe kërkon një shumicë të cilësuar, jo një shumicë të thjeshtë si pjesa tjetër e vendimeve të marra nga Kongresi, përcjellë KosovaPress.

Prandaj, për të ndryshuar ose reformuar Statutet e UEFA-s, kërkohen të paktën dy të tretat e votave të të pranishmëve në Kongresin e zakonshëm, siç thuhet në nenin 18 të Statutit të UEFA-s.

You may also like