Popullsia e Japonisë ra me 800,000 vitin e kaluar ndërsa kriza demografike përshpejtohet

by admin
Spread the love

Kriza e popullsisë në Japoni po përshpejtohet, me numrin e shtetasve që ra me më shumë se 800,000 vitin e kaluar – duke i bërë jehonë tendencave të ngjashme që shihen në vende të tjera të Azisë Lindore.

Që nga 1 janari i këtij viti, popullsia totale e Japonisë ishte 125.4 milionë, duke përfshirë banorët japonezë dhe të huaj, sipas të dhënave të publikuara të mërkurën nga ministria e punëve të brendshme të Japonisë. Numri i rezidentëve të huaj u rrit me afro 289,500 krahasuar me një vit më parë – një rritje e ndjeshme prej më shumë se 10%.

Por numri i banorëve japonezë u tkurr me 800,523, duke shënuar vitin e 14-të radhazi të tkurrjes që nga një kulm në 2009, tha ministria.

Dhe për herë të parë, të gjitha prefekturat në të gjithë vendin panë një rënie të numrit të shtetasve japonezë, tha një zëdhënës i ministrisë për CNN.

Megjithatë, për shkak të rritjes së banorëve të huaj, kryeqyteti Tokio pa një rritje të lehtë të popullsisë së përgjithshme të të gjithë banorëve, pavarësisht nga kombësia.

Numri i vdekjeve vitin e kaluar gjithashtu shënoi një tjetër rekord të lartë, me 1.56 milionë të regjistruar – krahasuar me më pak se gjysmën e numrit të lindjeve të regjistruara, vetëm 771,801 të porsalindur, sipas ministrisë.

Vdekjet kanë tejkaluar lindjet në Japoni për më shumë se një dekadë, duke paraqitur një problem në rritje për drejtuesit e ekonomisë së tretë më të madhe në botë. Ata tani përballen me një popullsi të moshuar në rritje, së bashku me një fuqi punëtore në tkurrje për të financuar pensionet dhe kujdesin shëndetësor ndërsa kërkesa nga popullsia e plakur rritet.

Popullsia e Japonisë ka qenë në rënie të vazhdueshme që nga bumi i saj ekonomik i viteve 1980, me një normë lindshmërie prej 1.3 – shumë më poshtë normës prej 2.1 që kërkohet për të mbajtur një popullsi të qëndrueshme, në mungesë të emigracionit.

Vendi ka gjithashtu një nga jetëgjatësitë më të larta në botë; në vitin 2020, gati një në 1,500 njerëz në Japoni ishte 100 vjeç ose më i vjetër, sipas të dhënave të qeverisë.

Aty pranë, Kina , Koreja e Jugut , Singapori dhe Tajvani po përjetojnë kriza të ngjashme, duke luftuar për të inkurajuar të rinjtë që të kenë më shumë fëmijë, përballë rritjes së kostove të jetesës dhe pakënaqësisë sociale.

Këto tendenca në lidhje nxitën një paralajmërim në janar nga kryeministri Fumio Kishida se Japonia është “në prag të mos pamundësisë për të mbajtur funksionet sociale”.

Në një përpjekje për të plotësuar këto boshllëqe dhe për të balancuar popullsinë, autoritetet japoneze në vitet e fundit kanë kërkuar më shumë banorë dhe punëtorë të huaj – një detyrë jo e lehtë në një vend shumë homogjen me nivele relativisht të ulëta imigrimi.

Në vitin 2018, ligjvënësit japonezë miratuan një ndryshim politikash të propozuar nga ish-kryeministri Shinzo Abe që krijoi kategori të reja vizash për të lejuar rreth 340,000 punëtorë të huaj që të merrnin punë të kualifikuara dhe me paga të ulëta.

Dhe në një ndryshim të madh në vitin 2021, qeveria japoneze tha se po shqyrtonte lejimin e të huajve në punë të caktuara të aftë të qëndronin për një kohë të pacaktuar.

Sidoqoftë, pandemia Covid-19 ndaloi shumë nga ai përparim, me vendin që mbylli kufijtë e tij për shtetasit e huaj dhe vendosi bllokime në shumë prefektura.

Një raport i vitit të kaluar nga një organizatë kërkimore me bazë në Tokio zbuloi se Japonisë i duhen rreth katër herë më shumë punëtorë të huaj sesa nivelet e vitit 2020 deri në vitin 2040 për të arritur qëllimet ekonomike të qeverisë. Por, paralajmëroi, për ta bërë këtë, Japonia duhet së pari të krijojë një mjedis që mbështet të drejtat e njeriut të punëtorëve migrantë dhe të shtyjë që ndryshimet sociale të jenë më të pranueshme nga të huajt.


Top Channel

You may also like