Pilula kundër shtatzënisë! Shkencëtari shpik ilaçin që parandalon qelizat e spermës të arrijnë në vezë

by admin
Spread the love

Një shkencëtar nga Uellsi që punon në krijimin e një pilule të re mashkullore dëshiron të zvogëlojë barrën e grave për mbrojtjen nga shtatzënitë e padëshiruara.

Prof Chris Barratt po udhëheq kërkimin mbi një ilaç jo-hormonal që parandalon qelizat e spermës të arrijnë një vezë.

Ekipi i tij në Universitetin e Dundee ka marrë fonde të konsiderueshme nga Fondacioni Bill dhe Melina Gates.

“Ka qenë një temë shumë e vakët e hulumtuar për 40 ose 50 vjet,” tha Prof Barratt, por shoqëria ka ndryshuar.

Në vend që të synojë prodhimin e spermës, hulumtimi i tij fokusohet në ngadalësimin e veprimit notues të qelizave të spermës dhe t’i bëjë ato të ngjashme me ato te pacientët infertilë. “Qelizat e spermës prodhohen ende në të njëjtin numër, kështu që nuk ka asnjë efekt tek njeriu, vetëm se ato qeliza nuk do të jenë në gjendje të arrijnë një vezë dhe të fekondojnë vezët”, tha Prof Barratt.

Ekipi mori 3.45 milion £ (4.4 milion dollarë) financim në tetor nga Fondacioni Bill dhe Melinda Gates.

Pilulat ekzistuese të kontrollit të lindjes parandalojnë vezoret e grave që të lëshojnë një vezë dhe përmbajnë hormone të cilat shpesh prodhojnë efekte anësore që mund të zgjasin me muaj.

“Duhen rreth tre muaj për të mbyllur atë fabrikë dhe është e qartë se ajo nuk funksionon gjatë gjithë kohës dhe ka disa efekte anësore. Dhe më pas duhen tre muaj për të ndezur përsëri sistemin”, tha Prof Barratt.

“Një pilulë jo-hormonale mund të marrë vetëm disa orë për të çaktivizuar spermën, ndërsa pilulat hormonale të kontrollit të lindjes mund të duhen disa ditë për të qenë efektive dhe gjithashtu do të ishin të kthyeshme brenda disa orësh”, shtoi ai.

Grupe të tjera po punojnë në lloje të ndryshme qasjesh për kontracepsionin mashkullor, por qasja e Dundee është unike, tha Prof Barratt, dhe mund të prodhojë një kontraceptiv jo-hormonal që funksionon si te burrat ashtu edhe te gratë.

A do ta merrnin burrat?

Efektet anësore sa më të ulëta është thelbësore për marrjen e gjerë të pilulës nga meshkujt. Komponimi mbi të cilin po punon ekipi i tij mund t’u jepet gjithashtu grave për të bllokuar spermën në traktin femëror.

Kjo do t’u ofronte grave një formë alternative jo-hormonale të kontrollit të lindjes, që do të thotë se efektet anësore do të reduktoheshin shumë.

Fondacioni Gates ishte i prirur ta eksploronte atë edhe tek gratë, shpjegoi Prof Barratt, dhe qasja e ekipit të tij ka qenë gjithmonë e dizajnuar për të mbuluar të dyja gjinitë.

Puna është ende në fazën e zbulimit, por ai shpreson të jetë në gjendje të fillojë provat klinike në vitet e ardhshme, të ndjekura nga provat për efikasitetin në katër deri në pesë vjet.

“Qëllimi i Fondacionit Gates është kryesisht të tregojë përparim,” shpjegoi ai.


Top Channel

You may also like