Për çka po merren vesh Abazoviç dhe patriarku Porfirije?

by admin
Spread the love

Në takimin e Zëvendëskryeministrit të Malit të Zi, Dritan Abazoviç, me Patriarkun Porfirije të Kishës Ortodokse Serbe (KOS), gazeta serbe “Nova” mëson se Abazoviç e ka sigurar patriarkun serb se janë gati ta nënshkruajnë “Marrëveshjen Bazë” mes Malit të Zi dhe Kishës Ortodokse Serbe, e cila, siç thuhet, “duhet të jetë e harmonizuar plotësisht në interesin e të dyja palëve”.

Në anën tjetër, burime të “Nova” thonë se patriarku serb i ka thënë Abazoviçit se KOS nuk dëshiron të nënshkruajë Marrëveshjen Bazë me qeverinë aktuale malazeze sepse besojnë se do të rrëzohet dhe rrjedhimisht konkluzionet e marrëveshjes do të sfidoheshin dhe do të humbte legjitimitetin.

Në të njëjtën kohë, burime të gazetës serbe nga Patriarkana theksuan se një nga temat e diskutimit ishte mbështetja e mundshme për qeverinë minoritare të KOS-it, por bashkëbiseduesit nuk u futën në detaje, përveç se Porfiri ishte i interesuar për qëllimet e forcave politike të përmendura. si faktorë të qeverisë së pakicës.

Versioni i fundit i draft Marrëveshjes Themelore

Podgorica News ka publikuar sot draftin e fundit të Marrëveshjes Themelore ndërmjet Malit të Zi dhe Kishës Ortodokse Serbe. Ky draft ka pësuar disa ndryshime në lidhje me draftin që Qeveria e Malit të Zi ia dërgoi më parë Patriarkut të Kishës Ortodokse Serbe Porfirije.

Në preambulën e draftit thuhet se kisha e krishterë në Malin e Zi të sotëm ka qenë e pranishme që nga koha apostolike dhe vazhdimësia e saj përmes strukturës historike ortodokse dhe kishtare që nga themelimi i peshkopatës Zeta, Budimljan dhe Hum (1219).

Drafti i fundit i garanton KOS-it “ushtrimin e kompetencave të së drejtës publike”, i cili u hoq nga drafti i mëparshëm me arsyetimin se konstruksioni ligjor nuk vlen sepse kompetencat e së drejtës publike ushtrohen nga organet e së drejtës publike, në radhë të parë organet shtetërore.

Lexo lajme interesante

You may also like