Papunësia në Zvicër është bekim për punëtorët, por mallkim për kompanitë

by admin
Spread the love

Papunësia në Zvicër u rrit lehtë në dhjetor. Por është ende në një nivel shumë të ulët

Mesatarisht gjatë gjithë vitit, ajo ishte në nivelin më të ulët për më shumë se 20 vjet.
Pavarësisht inflacionit, luftës dhe frikës së recesionit, tregu zviceran i punës po tregon anën e tij më të mirë: Papunësia është në nivelin më të ulët në 20 vjet! Për vitin 2022 në tërësi, Sekretariati Shtetëror për Çështjet Ekonomike (SECO) e vendosi shkallën e papunësisë në një mesatare prej 2.2 për qind. Kjo është 0.8 pikë përqindje më pak se një vit më parë.
Në shifra absolute, 99 577 persona u regjistruan si të papunë vitin e kaluar, 38 037 më pak se një vit më parë (–27,6%).

Sipas SECO, kjo është shkalla më e ulët e papunësisë në më shumë se 20 vjet. Sipas informacionit, një shkallë më e ulët e papunësisë prej 1.7 për qind është raportuar për herë të fundit në vitin 2001.

Së bashku me shifrat për vitin në tërësi, SECO publikoi edhe statistikat e papunësisë për muajin dhjetor: në fund të dhjetorit, në qendrat rajonale të punësimit (RAV) ishin të regjistruar si të papunë 96 941 persona. Norma në muajin e fundit të vitit ishte 2.1 për qind nga 2.0 për qind në nëntor.

Shkalla e papunësisë është zakonisht subjekt i luhatjeve sezonale, sepse në muajt e dimrit ka më pak punë, për shembull në ndërtimtari, bujqësi dhe gastronomi, infrmon portali Shtegu. Norma e papunësisë e rregulluar nga SECO për faktorët sezonal madje ra në 1.9 për qind në dhjetor 2022 pas 2.0 për qind në muajin e kaluar.

Krahasuar me dhjetorin 2021, numri i të papunëve ishte 24 787 më i ulët. Ishte 20.4 për qind më i ulët.

Papunësia e ulët rekord është një bekim për punëtorët – por një mallkim për kompanitë. Sipas SECO, zhvillimi i tregut të punës në vitin 2022 “u karakterizua gjithnjë e më shumë nga një mungesë e ofertës së punës”. Kompanitë po luftojnë me mungesën e stafit.
Sa është tharë tregu i punës në Zvicër, shihet nga të dhënat e kërkimit të punës. Sipas SECO, ky numër në dhjetor ishte 96,941, 6.1 për qind më i lartë se në nëntor. Megjithatë, një vit më parë, 24 787 njerëz më shumë kërkonin punë.

Numri i vendeve të punës të raportuara në RAV, në muajin në shqyrtim ra me 7 973 në 48 473. Sipas informacionit, 36 706 nga vendet e punës të raportuara si të lira i nënshtroheshin kërkesës për regjistrimin e punës për profesione me një shkallë papunësie prej të paktën 5 për qind. Këto profesione përfshijnë disa nga industria e hotelerisë dhe gastronmisë ose ndërtimi. Lista përditësohet për çdo vit të ri.

Instrumenti i punës me kohë të shkurtër nuk luan më një rol në tregun zviceran të punës. Në tetor – të dhënat raportohen me vonesë – vetëm 1 894 njerëz ishin ende në punë me kohë të shkurtër. Numri i punëtorëve me kohë të shkurtër u rrit me 24.2 për qind ose 369 persona krahasuar me shtatorin. Megjithatë, numri i kompanive të prekura nga puna me kohë të shkurtër ra me gjashtë në 175 kompani.

Megjithatë, është e mundur që numri i të punësuarve me kohë të shkurtër të rritet përsëri në vitin e ri: zonat e skive në lartësi më të ulëta kohët e fundit kishin kërkuar që të mund të aplikonin për punë me kohë të shkurtër për shkak të mungesës së borës.

You may also like