Norvegjia do të ndihmojë për të lehtësuar transferimin e fondeve tek Autoriteti Palestinez – Shqip

by admin
Spread the love

Norvegjia ka rënë dakord të ndihmojë në lehtësimin e transferimit të fondeve të taksave të ngrira të destinuara për Autoritetin Palestinez (PA) që u mblodhën nga Izraeli, tha qeveria norvegjeze të dielën, duke siguruar fonde jetike për entitetin e mbështetur nga perëndimi.

Sipas marrëveshjeve të përkohshme të paqes të arritura në vitet 1990, ministria e Financave e Izraelit mbledh taksat në emër të palestinezëve dhe bën transferta mujore në PA.

“Skema e përkohshme do të luajë një rol vendimtar në parandalimin e kolapsit financiar të Autoritetit Palestinez”, tha qeveria norvegjeze në një deklaratë.

​Sipas zgjidhjes së rënë dakord me Izraelin dhe zyrtarët palestinezë, Norvegjia do të shërbejë si ndërmjetëse për mbajtjen e të ardhurave që Izraeli i ka mbajtur që nga 7 tetori.

“Autoriteti Palestinez është më pas i gatshëm të pranojë fondet e tjera”, thanë nga Norvegjia.

Qasja në të ardhura është çelësi për mbijetesën e PA, e cila ushtron vetëqeverisje të kufizuar në Bregun Perëndimor të pushtuar nga Izraeli.

Disa vende perëndimore, duke përfshirë Shtetet e Bashkuara, gjithashtu duan që PA të luajë një rol në administrimin e Rripit të Gazës nëse lufta merr fund, shkruan Reuters.

You may also like