“Non grata” e radhës nga SHBA – Shqip

by admin
Spread the love

Presidenti Biden vendosi sanksione ndaj atij të Nikaraguas dhe ministrave të tij, fill pas një procesi zgjedhor, të cilin ai e quajti komedi.

“Shtypja dhe abuzimi i qeverisë Ortega dhe atyre që e mbështesin atë po i detyrojnë Shtetet e Bashkuara të veprojnë”, tha presidenti amerikan Joe Biden.

Vendosja e sanksioneve ka kërcënuar që nga zgjedhjet e 7 nëntorit, në të cilat opozita nuk mori pjesë pasi u arrestuan rivalët kryesorë të presidentit (Reuters)

Presidenti amerikan Joe Biden ka ndaluar hyrjen në Shtetet e Bashkuara të Presidentit të Nikaraguas Daniel Ortega, gruas dhe zëvendëspresidentit të tij Rosario Murillo, si dhe një numri ministrash dhe zyrtarësh (shpallje “non grata”), duke thënë se kjo ishte për shkak të shkeljes së demokracisë nga ana e tyre, raporton AFP.

“Shtypja dhe abuzimi i qeverisë së Ortega dhe atyre që e mbështesin atë po i detyrojnë Shtetet e Bashkuara të veprojnë,” tha presidenti në një deklaratë të lëshuar pas zgjedhjeve të diskutueshme në Nikaraguan më 7 nëntor, në të cilat Daniel Ortega u rizgjodh president për të katërtën herë.

“Kam vendosur që është në interesin e Shteteve të Bashkuara të kufizojë dhe pezullojë hyrjen në SHBA për anëtarët e qeverisë së Nikaraguas të udhëhequr nga Presidenti Daniel Ortega, duke përfshirë gruan e tij dhe Zëvendës Presidentin Rosario Murillo”, dhe të gjithë të përfshirë në akte që minojnë institucionet demokratike të vendit.

Lista shumë e gjatë e personave të ndaluar të hyjnë në Shtetet e Bashkuara përfshin gjithashtu ligjvënësit dhe anëtarët e kabineteve të tyre, kryetarët e bashkive dhe ndihmësit e tyre të akuzuar për shkelje të të drejtave të njeriut duke ndëshkuar protestuesit paqësorë, si dhe një numër zyrtarësh të lartë të sigurisë, agjencive qeveritare, burgjeve dhe gjyqësorit.

Vendosja e sanksioneve u paralajmëruara që nga zgjedhjet e 7 nëntorit, në të cilat opozita nuk mori pjesë, pasi u arrestuan rivalët kryesorë të presidentit. Presidenti Biden i quajti menjëherë zgjedhjet një komedi në të cilën, pa habi, Daniel Ortega u rizgjodh për një mandat të katërt. /tesheshi.com/

Lexo lajme interesante

You may also like