Një përbindësh bërthamor që Pentagoni po e zhvillon në fshehtësi – Shqip

by admin
Spread the love

Janë publikuar harta që tregojnë shkatërrimin që mund të shkaktohet nëse një lloj i ri i bombës bërthamore që po zhvillohet fshehurazi nga administrata Biden hidhet në Moskë, shkruan Daily Mail.

Pentagoni njoftoi këtë javë se po zhvillon një “bombë graviteti” të re bërthamore që është 24 herë më e fuqishme se bomba bërthamore e shpërthyer në Hiroshima.

B61-13 është varianti i 13-të i familjes B61 të “bombave të gravitetit”, të cilat bien në objektivin e tyre në vend që të udhëzohen.

Simulimi 360 kiloton

Bombat e gravitetit janë të padrejtuara, por kjo e re do të kishte pajisje për të ndihmuar në shënjestrimin dhe për të siguruar saktësi më të madhe.

Një simulim duke përdorur Nukemap vlerëson se një bombë 360 kilotonësh B61-13 e shpërthyer mbi Moskë do të rezultonte në qindra mijëra viktima, gati një milion të lënduar dhe dëme të mëdha për milje përreth.

Megjithëse fuqia e saktë shpërthyese e B61-13 nuk është bërë e ditur, bomba e re ka të ngjarë të ketë të njëjtën fuqi shpërthyese si paraardhësi i saj, B61-7 i kohës së Luftës së Ftohtë, i vlerësuar në 360,000 tonë, me një rreze shpërthimi afërsisht 50 kilometra.

Nëse do të kishte rënë mbi Moskë, B61-13 ka të ngjarë të kishte shkaktuar shkatërrim të konsiderueshëm me rreth 300,000 të vdekur dhe 870,000 të plagosur.

Simulimi i bombardimeve të Moskës

Çdo gjë brenda një rrezeje kilometrike nga vendi ku bomba do shpërthente do të përfshihej në një top zjarri, shpërthimi do të shembte ndërtesa dhe ndoshta do të vriste të gjithë brenda dy kilometrave.

Ata brenda tre kilometrave nga vendi i shpërthimit do të vuajnë gjithashtu nga nivele të larta të rrezatimit që ka të ngjarë t’i vrasin ata brenda një muaji. Një tjetër 15 për qind e të mbijetuarve do të vdisnin nga kanceri më vonë në jetë.

Ata në ndërtesa ndoshta nuk do të shkonin më mirë duke marrë parasysh zjarret dhe shembjet e ndërtesave, si dhe lëndimet “të zakonshme”.

Shpërthimi do të krijonte një top të madh zjarri më shumë se gjashtë kilometra në rreze, duke krijuar erëra me forcë uragani mbi 100 gradë Celsius. /tesheshi.com/

You may also like