Një padi e re për vrasjen e Shireen Abu Akleh – Shqip

by admin
Spread the love

Qendra Ndërkombëtare për Drejtësi për Palestinezët (ICJP) njoftoi se më 20 shtator do të organizojë një konferencë për shtyp ku do të njoftojë dorëzimin e padisë për gazetarin e vrarë amerikano-palestineze Shireen Abu Akleh dhe plagosjen e gazetarit Ali Samudi në Gjykatën Ndërkombëtare Penale në Hagë.

Siç u njoftua, padia do të ngrihet pas vrasjes dhe sulmit ndaj gazetarëve që ndodhi më 11 maj 2022 ndërsa mbulonin bastisjet e forcave pushtuese izraelite (IOF) në Jenin, në Bregun Perëndimor të pushtuar verior.

Konferenca do të përfshijë avokatë nga Bindmans LLP dhe Doughty Street Chambers që përfaqësojnë viktimat dhe familjet e tyre me përfaqësues nga Federata Ndërkombëtare e Gazetarëve (IFJ), Unioni i Gazetarëve Palestinez (PJS) dhe ICJP. Grupit do t’i bashkohet edhe Anton Abu Akleh, vëllai i Shireen, i cili do të flasë në emër të familjes.

Disa nga gjetjet e hetimit mjeko-ligjor për vrasjen e Shireen do të prezantohen në konferencë nga përfaqësues të Forensic Architecture dhe Al-Haq, tha IFJ.

Këta gazetarë janë në një listë të gjatë gazetarësh që janë shënjestruar nga IOS në Territorin Palestinez të Pushtuar (OPT).

Në prill 2022, parashtresat ligjore iu dorëzuan GJNP-së që pretendonin se Izraeli sulmon sistematikisht gazetarët që punojnë në Palestinë dhe se nuk ka hetuar siç duhet vrasjet e punonjësve të medias që përbëjnë krime lufte.

Të gjithë gazetarët e përfshirë në të dy proceset gjyqësore kishin veshur jelekët e shtypit të shënuar qartë në kohën kur ata ishin objektivi i sulmit. /tesheshi.com/

Lexo lajme interesante

You may also like