Një në katër të rinj holandezë, mohues të Holokaustit – Shqip

by admin
Spread the love

Pothuajse një e katërta e holandezëve të lindur pas vitit 1980 besojnë se Holokausti është një mit ose se numri i viktimave të tij është jashtëzakonisht i mbivlerësuar, sipas një sondazhi të publikuar sot.

Holanda është një nga gjashtë vendet e anketuara në lidhje me njohuritë dhe ndërgjegjësimin për Holokaustin nga Konferenca e Kërkesave, një organizatë jofitimprurëse që përpiqet të sigurojë kompensim domethënës për të mbijetuarit e Holokaustit. Pesë vendet e tjera janë Austria, Kanadaja, Franca, Britania dhe SHBA.

Në intervistat me 2,000 njerëz mbi 18 vjeç, 12% e të anketuarve në Holandë besojnë se Holokausti është një mit ose një ekzagjerim – më i larti në mesin e vendeve të anketuara.

Kjo rritet në 23% për ata që kanë lindur pas vitit 1980, sipas sondazhit, krahasuar me 15% në SHBA dhe Britani.

“Shumë tronditëse dhe shumë serioze”

“Kjo nuk është vetëm shumë tronditëse, është edhe shumë serioze…Si shoqëri kemi shumë punë për të bërë. Dhe ne duhet ta bëjmë atë shpejt”, tha ministrja holandeze e Drejtësisë, Dylan Jesylgosz-Zegerius në llogarinë e saj në Twitter, duke reaguar ndaj hetimit.

Gillian Taylor, presidente e Konferencës së Kërkesave, tha në një deklaratë se gjetjet janë pjesë e një tendence në rritje.

“Në sondazh pas sondazhi, ne vazhdojmë të shohim një rënie të njohurive dhe ndërgjegjësimit për Holokaustin. Po aq shqetësuese është edhe tendenca drejt mohimit dhe deformimit”.

Apel për më shumë edukim për Holokaustin nga Fondacioni Anne Frank

Holokausti ishte gjenocidi i hebrenjve në Evropë gjatë Luftës së Dytë Botërore. Nga viti 1941 deri në vitin 1945, Gjermania naziste dhe bashkëpunëtorët e saj vranë sistematikisht gjashtë milionë hebrenj në të gjithë Evropën e pushtuar nga gjermanët. Vetëm në Holandë, vlerësohet se kishte një popullsi prej rreth 150,000 hebrenjsh përpara fillimit të Luftës së Dytë Botërore në vitin 1939. Rreth 75% e kësaj popullsie pretendohet se u vra.

Në përgjigje të këtyre gjetjeve, Fondacioni Anne Frank me bazë në Amsterdam bëri thirrje për më shumë edukim për Holokaustin në shkolla. Ana Frank është e njohur në mbarë botën për ditarin që mbante ndërsa ishte fshehur gjatë pushtimit nazist. /tesheshi.com/

You may also like