Një lojë e pisët me vaksinat – Shqip

by admin
Spread the love

Gjermania ka më shumë vaksina sesa i duhen dhe dëshiron t’i dhurojë vendeve më të varfra, por prodhuesit e vaksinave e kundërshtojnë dhe kërkojnë para, gjë që mundësohet nga marrëveshjet që kanë bërë me BE-në, shkruan Deutsche Welle.

Qeveria gjermane ka frikë se së shpejti do t’i duhet të shkatërrojë sasi të mëdha vaksinash kundër koronës. Ndaj u njoftua dhe sapo u konfirmua se Gjermania do të dhurojë tepricën e saj për vendet e varfra në kuadër të nismës Covax të Kombeve të Bashkuara, deri në fund të vitit, 100 milionë doza të vaksinës.

Megjithatë, Gjermania ka dhuruar deri më tani vetëm 17.6 milionë doza nga AstraZeneca. Marrësit më të mëdhenj janë Vietnami me 2.6 milionë, i ndjekur nga Ukraina, Egjipti dhe Gana me 1.5 milionë doza secila, tha Ministria Gjermane e Shëndetësisë, transmeton gazeta Welt.

Prodhuesit kanë të drejtën e vetos

Prodhuesit e vaksinave të tjera po vendosin qartë kushte që e bëjnë të pamundur dhurimin e vaksinave në vendet më të varfra.

Kjo buron nga një letër e Sekretarit të Shtetit Thomas Steffen nga Ministria e Shëndetësisë drejtuar Komisionit Evropian, e cila është në dispozicion të revistës televizive “Contrasts” të shërbimit publik ARD, shkruan portali i shërbimit publik Tagesschau.

Në një letër të datës 18 tetor, Steffen kritikoi sjelljen e prodhuesve të vaksinave, e cila nuk prek vetëm Gjermaninë: “Së shpejti do të përballemi me një situatë në të cilën disa vende duhet të shkatërrojnë sasi të mëdha vaksinash që u nevojiten urgjentisht vendeve të tjera,” tha ai.

Marrëveshjet e lidhura nga Komisioni i BE-së me prodhuesit e vaksinave vitin e kaluar u japin këtyre kompanive një veto de facto kur vaksinat shpërndahen në vendet e treta.

Kjo do të thotë që prodhuesit duhet të pajtohen me ato marrëveshje donacionesh që, për shembull, Gjermania lidh me një vend tjetër.

Disa kompani me sa duket po shfrytëzojnë në mënyrë të paskrupullt mundësinë e vetos. Në letrën e përmendur, Steffen thotë se prodhuesit “diktojnë çmimet minimale” ose kërkojnë nga marrësit “kompensim të tepruar për diferencën në çmim”.

Është gjithashtu “e papranueshme”, shkruan Steffen, që këto kompani farmaceutike po përpiqen të ndalojnë shpërndarjen e vaksinave përmes organizatave ndërkombëtare.

“Kërkesa të tepërta”

Sipas burimeve të brendshme nga industria farmaceutike, sfondi i kërkesave financiare të prodhuesve të vaksinave janë interesat komerciale: çdo dozë e dhuruar falas nga Gjermania në Afrikë, për shembull, nuk mund të shitet më atje, madje edhe me një çmim më të ulët.

Sipas hulumtimit të ekipit të emisionit “Contrasts”, rezistencën më të madhe ndaj dhurimit të vaksinave e ka kompania amerikane Moderna. Sipas Ministrisë Gjermane të Shëndetësisë, ndërkohë janë nënshkruar marrëveshje kuadër mes Covax dhe BioNTech-Pfizer si dhe Johnson & Johnson. Moderna është ende duke u negociuar.

Prodhuesit po kërkojnë “çmime minimale” ose pagesa kompensimi – përveç çmimit të rënë dakord nga vendet e BE-së dhe të paguar për vaksinat e porositura. Për një dozë të vaksinës Moderna, për shembull, BE-ja dyshohet se paguan rreth 19 euro.

Nga këndvështrimi i kompanisë amerikane Moderna, të ardhurat në tregun fitimprurës në BE për vaksinat suplementare do të uleshin: sa më pak gjermanë të marrin vaksinën e parë dhe të dytë Moderna, aq më i vogël do të jetë tregu për vaksinat suplementare në Gjermaninë e pasur. Sipas miratimit zyrtar, vaksinat mARN “përforcohen” duke dhënë një dozë të tretë të të njëjtit lloj vaksine.

Përveç shumë gjërave të rëndësishme që kanë të bëjnë me kontratat miliarda, nuk dihet se sa dëmshpërblim kërkojnë kompanitë farmaceutike të përmendura, dhe Sekretari i Shtetit Steffen në letrën e tij flet vetëm për kërkesa “të tepërta”.

Shuma e “çmimeve minimale” të kërkuara gjithashtu nuk është e disponueshme publikisht, sipas Deutsche Welle. /tesheshi.com/

Lajme interesante

You may also like