Një ithtar i dyshuar i SHI mbetet në paraburgim në Bernë

by admin
Spread the love

Ekziston rreziku që personi të fshihet: Gjykata Administrative ka refuzuar një ankesë të një kosovari në paraburgim për dëbim

Një ithtar i dyshuar i organizatës terroriste Shteti Islamik, mbetet në paraburgim në Moutier. Sipas një aktgjykimi të publikuar të mërkurën, Gjykata Administrative e Bernës e ka hedhur poshtë ankesën e kosovarit si të pabazuar.

Viteve të fundit personi i dyshuar ka kryer shkelje në mënyrë të përsëritur; kryesisht bëhej fjalë për krime të dhunshme. Procedimet penale gjithashtu kanë vazhduar që nga viti 2019, ndër të tjera për shkeljen e ndalimit të grupeve Al-Kaeda dhe Shteti Islamik.

Sipas aktgjykimit të Gjykatës Administrative, burri ka lindur në Zvicër si djali i kosovarëve të pranuar përkohësisht. Nga dhjetori i vitit 2016 ai thuhet se ka vizituar rregullisht një xhami në Thun, ku punonte një imam selefist. Si rezultat, ai është bërë gjithnjë e më i radikalizuar, shkruan “Berner Zeitung”.

Gjatë kontrollit të një shtëpie, u sekuestruan veshje ushtarake të jashtme dhe veshje kamuflazhi. Në pajisjet elektronike kishte edhe përshkrime të dhunës me një referencë të qartë për organizatën terroriste Shteti Islamik. Burri me sa duket kishte kontakt me mjediset xhihadiste, salafiste.

Sipas Gjykatës Administrative, policia e kantonit të Bernës e përshkroi atë si “një person të paparashikueshëm dhe të rrezikshëm që mund të pritet të përgatisë dhe të kryejë një sulm terrorist jashtë bindjeve të tij fetare”.

Në korrik të vitit 2021, Zyra Federale e Policisë urdhëroi që personi të dëbohej në Kosovë menjëherë pas revokimit të pranimit të përkohshëm. Megjithatë, ankesa e burrit është në pritje; efekti pezullues është tërhequr. Burri rezistoi që të priste vendimin në paraburgim për dëbim.

Ai është rritur në Zvicër, flet perfekt gjermanishten e Bernës dhe është në kontakt të ngushtë me familjen e tij. Ai gjithashtu përpiqet të kërkojë një punë në liri. Ai nuk ka asnjë interes të fshihet. Do të mjaftonte një masë më e butë, për shembull regjistrimi i detyrueshëm ose depozitimi i dokumenteve të udhëtimit.

Gjykata Administrative e vlerësoi ndryshe. Ekziston rreziku që personi të fshihet. Ai është pa para dhe merr ndihmë sociale. Ai ka kryer vazhdimisht një vepër penale, gjë që është tregues i rrezikut për t’u fshehur. Gjithashtu, arsyeja e dënimit me burg është rreziku i konsiderueshëm për jetën dhe gjymtyrët.

Paraburgimi i dëbimit zgjat deri më 21 janar 2022. Vendimi i Gjykatës Administrative mund t’i referohet Gjykatës Federale.

Lexo lajme interesante

You may also like