Një copë tokë e marrë nga hëna përdoret për të rritur bimë për herë të parë

by admin
Spread the love

Shkencëtarët kanë rritur bimët në tokën hënore për herë të parë, një hap i rëndësishëm për të bërë të mundur qëndrimin afatgjatë në Hënë. BBC shkruan se studiuesit përdorën mostra të vogla pluhuri të mbledhura gjatë misioneve Apollo 1969-1972 për të rritur një lloj kreshte. Për habinë e tyre, farat mbinë pas dy ditësh.

“Nuk mund t’ju them se sa të habitur ishim. Çdo bimë, qoftë në një mostër hënore apo në një kontroll dukej e njëjtë deri rreth ditës së gjashtë,” tha Anna-Lisa Paul, një profesoreshë e Universitetit të Floridës, e cila ishte bashkëautore e një punimi mbi gjetjet.

Por ata që janë të përfshirë thonë se është një zbulim dhe që ka implikime tokësore.

“Ky hulumtim është kritik për qëllimet afatgjata të eksplorimit njerëzor të NASA-s, pasi ne do të duhet të përdorim burimet e gjetura në Hënë dhe Mars për të zhvilluar burime ushqimore për astronautët e ardhshëm që jetojnë dhe veprojnë në hapësirën e thellë,” tha shefi i NASA-s, Bill Nelson.

Një sfidë për studiuesit është se nuk ka shumë tokë hënore për të eksperimentuar. Gjatë një periudhe trevjeçare nga viti 1969, astronautët e NASA-s sollën 382 kg (842 lb) shkëmbinj hënor, mostra bërthamore, guralecë, rërë dhe pluhur nga sipërfaqja hënore. Ekipit të Universitetit të Floridës iu dha vetëm 1g tokë për bimët, për eksperimentin nga mostrat, të cilat janë mbajtur të mbyllura për dekada të tëra. NASA planifikon të zbarkojë njerëzit në Hënë për herë të parë që nga viti 1972 në një mision të planifikuar për vitin 2025.

Rruga Press

Lexo lajme interesante

You may also like