Nikollovski: Para për subvencione ka, do të paguhen për 20 mijë prodhues të duhanit

by admin
Spread the love

Shpresoj se mesazhi i sotëm i konsensusit dhe kulturës politike që mbizotëroi në vend do të vazhdojë edhe në fusha të tjera, për të rregulluar sistemin tonë, për të ulur zhgënjimin, për të mos pasur partishmëri, të mos ketë lidhje, për të rikthyer besimin e të rinjve te sistemi dhe te shteti. Besoj se ky është vetëm fillimi për disa ndryshime të mëdha që do të prisnim.

Këtë e deklaroi ministri i Bujqësisë, Pylltarisë dhe Ekonomisë së Ujërave Lupço Nikolovski sonte në Siteli, lidhur me ndryshimet në Kuvend të Ligjit për Bujqësi dhe Zhvillim Rural, me të cilin hiqet pengesa për pagesën e subvencioneve për 20.000 prodhues të duhanit.

Informoi  se deri të premten vendimet për pagesën e subvencioneve do të jenë në kasafortën e Ministrisë së Financave. Nikollovski është i vendosur se nuk bëhet fjalë fare për shkurtim të subvencioneve, ai thotë se vëllimi i subvencioneve mbetet i njëjtë. Para për subvencione, theksoi ai, ka edhe për kultivuesit e duhanit, ndërsa ato janë një miliard e 300 milionë denarë ose mbi 20 milionë euro.

Për herë të parë këtë vit, me ndryshimet e sotme, theksoi ai, futet paradhënie, gjegjësisht 30 për qind që fermerët të marrin subvencione gjatë vitit, pra të kenë mjete dhe para para fillimit të sezonit.

Nikollovski bëri të ditur se kjo është një hyrje në ndryshimet në modelin e subvencionimit që paralajmërohet nga viti i ardhshëm.

Ai përkujtoi se vitin e kaluar ka pasur 205 milionë euro pagesa nga të gjitha programet, përfshirë edhe programin KOVID, ndërsa këtë vit ka një fond intervenues për mbështetje 40 për qind për pleh.

Ai shtoi se këto ndryshime parashikojnë një paradhënie prej 40 për qind për investime fillestare të fermerëve të rinj. Mbështetja 100 për qind për naftën jeshile po futet dhe ka shumë masa të reja me ligjet që janë ende në procedurë parlamentare.

Ministri Nikolovski sqaroi se fermerët duhet t’i detyrohen plotësisht DAP-it në çdo bazë, por si kusht për pagesën e subvencioneve nuk është vendosur nga kjo Qeveri, por është vendosur në vitin 2015. Nikollovski theksoi se nuk është e vërtetë se ky ndryshim ligjor është bërë 26 herë, por është ndryshim teknik që bëhet çdo vit para fillimit të pagesës së subvencioneve këtë vit.

Ai shtoi se Ministria është e fokusuar në krijimin për tre muaj dhe tashmë ka mbi 30 zgjidhje ligjore, të cilat pret të finalizohen dhe miratohen nga deputetët në muajt në vijim.

Deri më sot, këtë muaj në baza javore për kulturat strategjike, veçanërisht luledielli, misri, gruri dhe elbi, janë rreth tre mijë aplikime për subvencionimin e plehrave prej 40 për qind.

“Kjo më jep të drejtën të konfirmoj se këtë vit presim prodhim të dyfishtë të lulediellit. Pres me interesin që kemi, sidomos me ndarjen e tokës bujqësore shtetërore, sot është ankandi publik për pesë mijë hektarë, vetëm për grurin, misrin e elbin dhe luledielli, interesi është trefish më i madh se koha më e mirë në vend, tha Nikollovski.

 

 

Lexo lajme interesante

You may also like