Na duhet shumicë stabile për zhvillim dhe përparim të shpejtë – Shqip

by admin
Spread the love

Si shtet, ne kemi nevojë për një shumicë të qëndrueshme që do të mundësojë zhvillim dhe progres të shpejtë, shumicë që do të mundësojë zhbllokimin e ligjeve të rëndësishme për qytetarët pa pasur nevojë të presim që opozita të vendosë nëse qytetarët dhe e ardhmja e tyre janë më të vlefshme se sa interesat e tyre ditore politike, porositi kryeministri Dimitar.Kovaçevski në seancën e sotme parlamentare kushtuar rikonstruksionit të Qeverisë.

“Sot flasim për bashkimin e çështjes evropiane, ku VMRO-DPMNE përgjithmonë mbetet e izoluar dhe përgjithmonë kundër interesave shtetërore. Sot e dimë se kemi një front të bashkuar evropian dhe jam i bindur se edhe më trimat e deputetëve të tyre do ta kenë virtytin të shohin mundësinë historike para së cilës janë vendosur, tha kryeministri Kovaçevski në fjalimin e tij para deputetëve.

Kovaçevski thekson se ne jemi një shtet civil multietnik, një demokraci funksionale e suksesshme multietnike, shembull në rajon dhe në Evropë, dhe qytetarët pa përjashtim dëshirojnë stabilitet, shërbim cilësor evropian dhe cilësi të jetës evropiane.

“Unë premtova se do të kryesoj rrugën evropiane, ndërsa për qëllim të vlefshëm nuk ka rrugë të lehtë. Ka vetëm një rrugë, zgjedhja është bërë shumë kohë më parë, nuk ka kohë për të humbur dhe duhet të numërohen vetëm rezultatet. Për mua, për ne, drejtimi është një dhe nuk ka shikim majtas apo djathtas. Ne as që mendojmë të kthehemi dhe as që e mendoj, tha ai.

Për kryeministrin Kovaçevski, siç theksoi, ky rikonstruksion i Qeverisë nuk është i motivuar me emra dhe mbiemra dhe se vendimet e sotme nuk janë të motivuara nga interesat e ngushta partiake të asnjë partie në Qeveri, të tanishme apo të ardhshme.

“Për mua këto vendime nuk kanë dhe nuk duhet të lidhen me dëshirat, motivet dhe kërkesat e asnjë kryesie partiake. Sot të gjithë vendosim nëse dhe si do të qëndrojmë në rrugën e vetme të vendit. A do të qëndrojmë në rrugën e progresit, do të qëndrojmë në rrugën e zhvillimit të stabilitetit dhe sigurisë, të ekonomisë, të energjisë, të standardit të jetesës dhe të sigurisë së qytetarëve, apo si pjesë e brendshme dhe Faktorët e jashtëm negativ duan që ne ta shtyjmë shtetin në një krizë të re, jostabilitet, paparashikueshmëri dhe çrregullim, theksoi Kovaçevski në fjalimin e tij.

Kryeministri thekson se ai e ka bërë zgjedhjen që në fillim.

“Edhe atëherë një vit më parë dhe në të gjithë vitin 2022 dhe sot nuk nuk do të devijoj asnjë milimetër nga ai drejtim. Unë e di saktësisht se çfarë bëjmë dhe çfarë duhet të bëjmë, ne dimë saktësisht se si të dallojmë të mirën nga e keqja, di saktësisht se si të dalloj midis të zakonshmes dhe personale, e di saktësisht se çfarë është interesi shtetëror dhe kombëtar, dhe çfarë është punë personale dhe partiake. apo interesa përfituese.

Dhe nuk llogaris dhe nuk më intereson vlerësimi personal dhe nuk bëj takt për nevojat e përditshme. Unë gjithmonë në çdo kohë dhe situatë e zgjedh dhe e kam në plan të parë interesin shtetëror dhe kombëtar, interesin e qytetarëve dhe të shtetit”, tha ai.

Nga dita kur është bërë kryeministër, tha Kovaçevski, ka thënë se Qeveria gjithmonë do të ketë derë të hapur për të gjitha partitë dhe individët që duan dhe dinë të punojnë për të tashmen dhe të ardhmen evropiane të shtetit. Në këtë mënyrë, shtoi ai, arritëm të përballemi me krizën më të vështirë – atë të sigurisë, energjetikës dhe të inflacionit në Evropën e pasluftës.

“Gjëja më e rëndësishme nga të gjitha përpjekjet për stabilizim të brendshëm dhe të jashtëm ia dolëm të arrijmë stabilitet, rend dhe të mbajmë drejtimin. Kjo është arritur me fillimin përfundimtar të bisedimeve me BE-në dhe me bashkëpunimin aktiv me mikun strategjik SHBA-në”, tha ai.

Prandaj, sipas Kovaçevskit, vazhdimisht është potencuar nevoja e mbajtjes, forcimit dhe zgjerimit të frontit evropian.

“Me të gjithë ata që mendojnë dhe punojnë për të mirën e shtetit dhe të qytetarëve, pavarësisht nëse janë nga mazhoranca apo opozita – po, unë dhe ne kemi ofruar një dorë dhe një mënyrë bashkëpunimi për këto drejtime dhe interesa strategjike të qytetarëve. Sepse kur është e vështirë, kur ka krizë, kur kemi nevojë për stabilitet, është e nevojshme që të gjithë të jemi bashkë, të punojmë për interesat e përbashkët dhe shtetërorë”, tha kryeministri.

Në kohëra si këto, theksoi Kovaçevski, nuk guxojmë të lejojmë që biseda më e rëndësishme të jetë për poste, kolltuqe, drejtorë, këta apo ata emra.

“Tani më shumë se kurrë nuk guxon të jetë subjekt i përkatësisë partiake, etnike apo çfarëdo përkatësie tjetër. Tani është koha që interesat kulmore të shtetit dhe qytetarëve të jenë të bashkuar dhe të koordinuar, të punojmë për vete në shtëpi dhe të tregojmë në mënyrë të përgjegjshme se Maqedonia është përgjegjësi dhe obligim ynë i përbashkët. E për dallimin dhe për dallimet dhe ofertat do t’i matin, gjykojnë dhe vendosin qytetarët në zgjedhje kur të vijë radha – vitin e ardhshëm 2024”, tha Kovaçevski.

Kryeministri, i cili është edhe kryetar i LSDM-së, thotë se për të politika nuk do të jetë dhe nuk është matematikë, nuk është grup pozicionesh dhe funksionesh dhe mbledhjesh, zbritjesh, shumëzim dhe pjesëtim, por për të politika është përgjegjësi, vlerë, parime dhe detyrime.

“Unë nuk guxoj të lejoj të krijojmë një situatë në të cilën qytetarët do të zgjohen dhe do të jetojnë çdo ditë në pasiguri, ngërç dhe mendime nëse do të ndodhë apo jo, nëse do të ketë paga dhe pensione, rrymë e ushqime dhe a do të lëvizim drejt çrregullimit dhe kaosit. As që më shkon mendja të lejoj një situatë të tillë, e më besoni se shumë njerëz e duan një shtet të tillë si brenda ashtu edhe jashtë”, tha Kovaçevski.

Sipas tij, ka njerëz dhe struktura që duan kaos sepse kjo është mënyra më e lehtë për të funksionuar, të mësuar të vjedhin, të mos punojnë, të gjuajnë në errësirë dhe më pas të ikin me para në llogari të huaja me familjet jashtë.

“Këtë e bëjnë VMRO-DPMNE-ja dhe instruktorët e tyre nga E Majta. Bllokada ligjesh, frena nga të gjitha anët, interesa të huaja antishtetërore, kaos dhe rrëmujë, fyerje dhe populizëm të lirë antishtetëror. Epo, kjo nuk duhet të jetë. Kjo nuk do të ndodhë, tha Kovaçevski.

Ai sqaroi se ka iniciuar bisedimet për zgjerimin e frontit evropian me të gjitha partitë politike.

“Ofrova mbajtjen dhe zgjerimin e shumicës parlamentare për hir të atyre politikave dhe për asgjë tjetër. I ofrova bashkëpunim për këtë përparim edhe opozitës maqedonase, për bashkim kombëtar dhe shtetëror në mënyrë konkrete për një përparim më të shpejtë dhe më të fuqishëm evropian të shtetit, për mbajtje dhe forcimin e përbashkët dhe të vendosur të identitetit kombëtar gjuhësor dhe kulturor maqedonas kudo në një mënyrë siç arritëm ta bëjmë gjuhën shekullore maqedonase dhe identitetin historik të barabartë me të gjitha kombet evropiane që të vazhdojmë ashtu edhe më tutje. Në këtë mënyrë e kemi nënshkruar marrëveshjen FRONTEKS, për të cilën ju nuk votuat sot, iu drejtua Kovaçevski opozitës.

Kryeministri akuzoi se opozita maqedonase vazhdon të qëndrojë “në filmin dhjetëvjeçar të krimit, luftës për kolltuqe, populizmit të lirë dhe të rrezikshëm dhe shpërbërjes së indit maqedonas”.

“Unë dhe ju zgjodhëm rrugën për t’u bashkuar, për t’u integruar, për t’u mbledhur për interesat më të rëndësishme të shtetit dhe qytetarëve. Për çdo gjë tjetër do të jemi dhe do të mbetemi konkurrentë politik. Të mos jemi armiq politikë, të kemi para vetes qëllimin shtetëror dhe të shkruajmë historinë e përbashkët, e për zgjedhje dhe politikë ka kohë dhe vend”, tha Kovaçevski.

Ai theksoi se në periudhën e kaluar kemi biseduar edhe për qëndrimin e Alternativës edhe për hyrjen e Aleancës për Shqiptarët (AA) në Qeveri dhe se AA-ja ka pranuar përgjegjësinë për mbështetjen e frontit evropian.

“Vend ka për të gjithë nëse dëshirohet dhe nëse pranohen interesa mbipartiake. Ka vend edhe për Alternativën, siç e dinë edhe ata vetë. Ka vend edhe për të gjithë mbështetësit qëllimmirë të së ardhmes evropiane të shtetit. Siç thashë edhe në fillim, numri dhe lloji i pozitave janë dytësore”, tha Kovaçevski.

Kryeministri shprehu keqardhjen që Alternativa mori vendim për dalje nga Qeveria dhe e falënderoi për bashkëpunimin e deritanishëm dhe edhe një herë, siç tha ai, publikisht dhe sinqerisht përsërit përkushtimin dhe vendosmërinë për bashkëpunim të ndërsjellë në një formë dhe mënyrë që do të thotë mbështetje të plotë të rrugës evropiane.

“Unë kam mendimin tim për punën e të gjithë ministrave të tyre, ashtu siç për të njëjtën të gjithë qytetarët kanë mendim. Në të gjithë resorët ka progres dhe suksese, siç ka edhe probleme dhe nevojë për shumë më tepër. Ka edhe rezultate, por ka edhe gabime që duhen konstatuar dhe korrigjuar. Por e gjithë kjo duhet të bëhet përmes një procesi objektiv pa ndarje në tanët dhe tuajt, pa përçarje në maqedonas apo shqiptarë sepse edhe suksesi edhe gabimet kanë emër dhe mbiemër”, tha Kovaçevski.

Në pjesën e sundimit të së drejtës dhe luftës kundër korrupsionit, kryeministri tha se janë dakorduar që të ketë veting të funksionarëve publikë bazuar në përvojat më të mira evropiane dhe dispozitat e reja për kontrollin publik financiar.

“Të përkushtuar ndaj konceptit të një shteti për të gjithë, ne do të vazhdojmë të ndërtojmë një shoqëri të qytetarëve të barabartë, të vendosur drejt zhvillimit të barabartë, ekonomik dhe territorial. Ne do të zvogëlojmë hendekun zhvillimor ndërmjet rajoneve. Do ta forcojmë zhvillimin e shtetit me një tranzicion energjetik, me çka mundësojmë mbrojtjen e mjedisit jetësor, ndërsa qytetarët e shëndetshëm janë ndër prioritetet tona kryesore, prandaj pres veçanërisht rritje të efikasitetit në këtë fushë dhe përmirësim të shërbimeve shëndetësore dhe mjekësore”, tha kryeministri.

Sipas tij, rikonstruksioni i Qeverisë do të sjellë energji të re në zbatimin e masave dhe politikave të Qeverisë.

Por, ajo që është me të vërtetë e rëndësishme është se me këtë shumicë parlamentare do t’i japin fund të gjitha gënjeshtrave dhe manipulimeve që opozita ka përhapur për zgjedhje të mundshme të parakohshme.

“Sot po flasim për gjëra të mirëfillta të rëndësishme. Sot po bëjmë ndryshime dhe kjo është mirë. Nuk duhet të kemi frikë nga ndryshimet”, tha Kovaçevski.

Në fillim të fjalës së tij ai shprehu ngushëllimet e tij për të gjithë ata që humbën të dashurit e tyre në tërmetet që goditën Turqinë dhe Sirinë.

Paraprakisht, rendi i ditës i seancës për shkarkimin e anëtarëve të ministrave nga Alternativa dhe zgjedhjen e ministrave dhe zëvendësve të rinj është votuar me 64 vota “për” nga 115 të pranishëm. Në seancë ishte e pranishme edhe opozita, e cila mori pjesë aktive në debat. Për pikën e parë për shkarkimin e ministrave janë paraqitur për fjalë 44 deputetë.

You may also like