Mungojnë dy avokatë, shtyhet gjykimi në rastin “Toka”

by admin
Spread the love

Mungesa e avokatëve Gëzim Kollçaku dhe Tahir Rrecaj, si mbrojtës të të akuzuarit Fahradin Gashi, ka bërë që të dështojë seanca e paraparë për të enjten, në  rastin e njohur si “Toka”.

“Me avokatët do të diskutoj, sepse të dështojë seanca për shkak të avokatëve është e papranueshme”, ka thënë kryetari i trupit gjykues, gjykatësi Arben Hoti.

Sipas gjykatësit Hoti, avokati Kollçaku ka njoftuar gjykatën se është në gjendje të keqe shëndetësore dhe nuk është në gjendje të vozisë dhe për këtë do të sjellë dëshmi në gjykatë, raporton “Betimi për Drejtësi”.

Ndërsa, për avokatin Rrecaj, i njëjti ka thënë se është kontaktuar nga gjykata, por ai ka thënë se e ka të pamundur të jetë i pranishëm në seancë, për faktin se ka menduar se të akuzuarin do ta përfaqësojë avokati Gëzim Kollçaku.

Ndryshe, përveç prokurorit të rastit Naim Abazi, të akuzuarve dhe mbrojtësve të tyre, të pranishëm në këtë seancë ishin edhe dëshmitarët Mexhit Syla, Dejan Laziq, Gordan Ostoviq dhe Kujtim Bucaliu.

Kurse, kanë munguar dëshmitarët Eduard Gashi, Idriz Kadriu, Rexhep Bytyqi dhe Faton Majanci, për të cilët gjykatësi Hoti tha se për ata të cilët nuk e kanë arsyetuar mungesën, do të lëshohet urdhëresë për sjellje me detyrim.

Andaj, gjykatësi Hoti tha se nuk mund të vazhdohet tutje pasi që do bënin shkelje procedurale.

“Në mungesë të një avokati po është e pamundur me vazhdu tutje, besoj në sinqeritetin e z. Kollçaku se asnjëherë nuk na ka dëshpëruar, por moskoordinimi me avokatin Rrecaj, lë për të dëshiruar”, shtoi ai.

Paraprakisht, gjykatësi Hoti bëri të ditur se për shkaqe objektive, trupi gjykues ka pësuar ndryshime, ashtu që në vend të gjykatëses Shadije Gërguri, tani e tutje do të jetë gjykatësi Lutfi Shala.

Seanca e caktuar për 12 shtator është anuluar, ndërsa e radhës është caktuar për 28 shtator 2022.

Ndryshe, në seancën e 10 qershorit 2022, Azem Syla dhe të tjerët janë deklaruar të pafajshëm lidhur me veprat penale që iu vihen në barrë.

Në këtë rast, ish-deputeti i Partisë Demokratike të Kosovës (PDK), Azem Syla dhe të tjerët nga viti 2016 po akuzohen për vepra të ndryshme penale që lidhen me korrupsionin e krimin e organizuar.

Fillimisht në këtë rast kanë qenë 22 të akuzuar, ku për N.U., dhe Sh.M., është pushuar procedura pasi ata kanë ndërruar jetë, ndërsa për shkak se gjykata nuk ka arritur të sigurojë prezencën e Ilaz Sylës, Mustafë Halitit dhe Hajrullah Berishës, për të njëjtit është veçuar procedura.

Gjykatësi ka bashkuar procedurën penale ndaj Ilaz Sylës, i cili ka qenë i akuzuar në këtë rast.

Po ashtu, ka bashkuar procedurën edhe ndaj tani të akuzuarit Vidosav Novakovic, duke thënë se në këtë çështje penale do të merret një aktgjykim meqenëse sipas tij, janë provat të ndërlidhura dhe rasti është i njëjtë.

Ndryshe, kjo lëndë fillimisht gjykohej nga gjykatësi Beqir Kalludra dhe pasi që gjykimi ishte afër përfundimit të tij, avancimi i gjyqtarit Kalludra kishte ndikuar që kjo lëndë të mbetej pa u përfunduar.

Gjykata Themelore në Prishtinë këtë lëndë më pas ia kishte ndarë në punë gjykatëses Shpresa Hasaj-Hyseni, e cila nuk kishte mbajtur asnjë seancë.

Por, edhe pasi rasti ishte pothuajse në përfundim, kur gjykohej nga gjykatësi Kalludra, i njëjti duhet të nis përsëri. Kjo pasi neni 311, paragrafi 3 i Kodit të Procedurës Penale përcakton se: “kur shtyrja ka zgjatur më shumë se tre (3) muaj ose kur shqyrtimi gjyqësor mbahet para një kryetari tjetër të trupit gjykues, shqyrtimi gjyqësor duhet të fillojë rishtas dhe përsëri të shqyrtohen të gjitha provat”.

Duke u bazuar në Kodin e Procedurës Penale, të gjitha dëshmitë e dëshmitarëve, të akuzuarve dhe provave të tjera që janë shqyrtuar nga gjykatësi Kalludra, duhet që të shqyrtohen edhe njëherë nga fillimi nga kryetari i ri i trupit gjykues, Arben Hoti.

Ndryshe, ky shqyrtim nga fillimi i gjykimit është karakterizuar me zvarritje, në masën më të madhe, në kohën që gjykohej nga gjykatësit e EULEX-it.

Prokuroria Speciale e Republikës së Kosovës (PSRK), ka ngritur dy aktakuza, njëra me 17 persona dhe tjetra me 22 persona, ku në këtë të fundit, që ishte ngritur më 24 tetor 2016 përfshihet edhe ish-deputeti i PDK-së Azem Syla, që sipas PSRK-së, ai kishte qenë edhe udhëheqës i këtij grupi.

Bashkë me Sylën, në këtë proces janë duke u gjykuar edhe Shaban Syla, Arton Vila, Fahredin Gashi, Shpresim Uka, Ramadan Uka, Avdurrahman Brajshori, Gazmend Gashi, Lubisha Vujoviq, Sabedin Haxhiu, Avni Maxhuni, Elhame Uka, Lumnije Sopjani, Nyrtene Brajshori, Sami Maqedonci, Ndue Palushi dhe Ramadan Mavraj.

Pjesë e kësaj aktakuze kanë qenë edhe N.U., Sh.M., Ilaz Syla, Mustafë Haliti dhe Hajrullah Berisha, por për dy të parët është pushuar procedura pasi ata kanë ndërruar jetë, ndërsa për shkak se gjykata nuk ka arritur të siguroi prezencën e Ilaz Sylës, Mustafë Halitit dhe Hajrullah Berishës, për të njëjtit është veçuar procedura.

Por, gjykatësi Hoti, jashtë seancës ka bashkuar procedurën për të akuzuarin Ilaz Syla dhe Vidosav Novakovic, ku për këtë të fundit ka thënë se provat janë të ndërlidhura dhe rasti është i njëjtë.

Aktakuza i ngarkon të pandehurit me vepra penale “krim i organizuar”, “pastrim i parave”, “marrje të mitos”, “mashtrim i rëndë”, “mashtrim në detyrë”, “nxjerrje të vendimeve gjyqësore të kundërligjshme”, “keqpërdorim i pozitës zyrtare”, “legalizimi i përmbajtjes së falsifikuar” dhe “evazion fiskal”.

Gjithashtu, të pandehurit akuzohen se në bashkëpunim, përmes veprimtarive kriminale i kanë privuar Kosovës pronat shoqërore, duke përfshirë falsifikimin e vendimeve dhe dokumenteve zyrtare, mashtrim dhe veprime tjera korruptive.

Hetimet në këtë rast ishin bërë edhe në bashkëpunim me Prokurorinë e Lartë për Krim të Organizuar në Beograd. 

You may also like