Mijëra fëmijë janë abuzuar seksualisht nga anëtarët e Kishës Katolike të Portugalisë për 70 vjet

by admin
Spread the love

Një komision i pavarur që shqyrton abuzimin seksual të të miturve në Kishën Katolike tha të martën se kishte dokumentuar raste që tregojnë për të paktën 4,815 viktima.

I ngritur nga Konferenca Episkopale Portugeze për të shqyrtuar abuzimin në dekadat e fundit, komisioni shtoi se kjo ishte maja e ajsbergut.

Duke paraqitur raportin, presidenti i komisionit, psikiatri i fëmijëve Pedro Strecht, e përshkroi objektivin e tij si “dhënien e zërit në heshtjen” e viktimave.

Ai nderoi qindra që kontaktuan stafin e saj për të dhënë dëshmi.

“Ata kanë një zë, ata kanë një emër,” tha ai.

Në përgjithësi, komisioni dokumentoi 564 përvoja të njerëzve që thanë se kishin qenë viktima të abuzimit nga priftërinjtë ose zyrtarë të tjerë të Kishës. Ushtrimi shqyrtoi raste që datojnë që nga viti 1950.

Në shumë raste, dëshmitë treguan se të mitur të tjerë ishin abuzuar.

Strecht citoi dëshminë e viktimave, duke theksuar ndikimin që abuzimi kishte mbi to. Ai përmendi “vrimën e zezë” në të cilën një viktimë tha se kishte jetuar.

Presidenti i Konferencës Episkopale Portugeze, José Ornelas, Peshkopi i Leiria-Fátima, do të bëjë një deklaratë më vonë.

Të dielën, ai tha se e kishte marrë raportin “me mirënjohje” dhe se një seancë e jashtëzakonshme e planifikuar për në 3 mars do të shqyrtonte mënyrën më të mirë për të ofruar “drejtësi” për viktimat.


Top Channel

You may also like